Hopp til innhold

Side:Karl Marx og Friedrich Engels indtil 1848 (Valborg Sønstevold, 1920).pdf/130

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
124
VALBORG SØNSTEVOLD

markedet har gjort produktionen og konsumtionen kosmo­politisk. Under spørsmaal 11 gjør Engels det samme. Det er her værdt at lægge merke til hvordan mange av Engels’s uttryk kommer med støpt om i Marx’s form. I manifestet er det bourgeoisiet som handler — det er klassen som utretter noget. Hos Engels er det den indu­strielle revolution som bevirker at dette noget sker.

Hos Engels heter det: for det første blev i alle ver­dens land det gamle manufaktursystem eller den industri som hvilte paa haandens arbeide, ødelagt ved de billige priser paa industriprodukterne som maskinerne fik istand. Alle halvbarbariske land som indtil da hadde været mer eller mindre fremmede for den historiske utvikling, blev herigjennem med magt revet ut av sin avsondring. De kjøpte englændernes billigere varer og lit sine egne manu­fakturarbeidere gaa tilgrunde. Saaledes er land som i aartusener ikke har gjort noget fremskridt — f. eks. Indien — blit helt gjennem revolutioneret. Og selv Kitna gaar mot en revolution.

I manifestet heter det: Bourgeoisiet river ved den raske forbedring av alle produktionsmidler og de uende­lige lettelser i kommunikationerne alle, selv de mest bar­bariske nationer, ind i civilisationen. De billige priser paa deres varer er det svære artilleri, hvormed de skyter alle kinesiske mure i grus, og hvormed de tvinger selv det mest haardnakkede fremmedhat til kapitulation.

Fremstillingen av bourgeoisiets revolutionære rolle i den historiske utvikling naar sit høidepunkt i sin avslut­ning: «Bourgeoisiet har under sit neppe hundreaarige klasseherredømme skapt produktionskræfter i større masser, med vældigere omfang end alle tidligere generationer til­sammen. Undertvingelse av naturkræfterne, maskiner, kemiens anvendelse i industri og jordbruk, dampskibsfart, jernbaner, elektriske telegrafer, opdyrkning av hele ver-