Side:Historisk Tidsskrift (Norway), tredie Række, første Bind (1890).djvu/398

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
392
N. NICOLAYSEN.

sted (s. 349), og i den gamle homilie kaldes de af staaende planker i en stavkirke sammensatte vægge þili.[1]

Derimod var det almindeligt overalt i middelalderen, at væggene i træbygninger[2] udvendig blev tjærede.[3] Hvorvidt man allerede dengang gav tjæren tilsætning af farvestof og navnlig af „brunrødt“, ligesom i Tønsberg endnu tildels 1750,[4] tør være meget tvilsomt. Ialfald anvendte man i middelalderen ganske vist ikke oljemaling, og særlig var den hvide farve for træhuse neppe kjendt før henimod slutningen af det 17de hundredaar; sandsynligvis er det til denne farve Petter Dass[5] sigter, naar han synger efter Bergens brand i 1702:

Om Morgenen var du som Svanen saa hvid,
Om Aftenen sorter’ end Ravne;
Din Farve forsvandt i saa hastig en Tid,
Den kunde saa lidet dig gavne.

Ligesom paa landsbygden, saaledes gav man heller ikke i byerne væggene noget udspring i horisontal retning, som karnaper, eller lod det øvre stokverk skyde frem over det nedre.[6] Ligeledes var som paa landsbygden indre trapper saa godt som ukjendte, hvorimod trappen blev

  1. Jfr. Norg. g. Love I, 38, II, 111.
  2. G. norsk Homilieb., udg. af C. R. Unger, s. 133, 134.
  3. Se Bergens bylov (foran s. 351) og retterbod af 1282 (N. g. L. III, 15), medens det senere i en statut for det hanseat. kontor i Bergen af 1572 (Kristiania Videnskabsselsk. Forhandl. f. 1878 no. I, s. 9) forbydes, selvfølgelig af hensyn til ildsfarlighed, at stryge gaardene paa bryggen med beg eller tjære („pechen oder theeren“).
  4. Tønsb. Beskriv. af J. Müller, s. 60.
  5. Saml. Skrifter, udg. af Eriksen, I, 169.
  6. Det samme var tilfældet i de danske byer (se Mejborg, borgerlige Huse, s. 14).