Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, tredie Bind (1905).pdf/77

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
73
DEN FØRSTE NORSKE KONGEKRONING.


... prefato delegetur martiri Nidrosie in ecclesia cathedrali“ indsat „ut regale diadema ... presenti delegetur ecclesiæ“, hvorved der altsaa – foruden Forudsætningen om Aktstykkets Udfærdigelse i Nidaros istedetfor i Bergen – fremkommer den i sig selv egentlig ganske umulige Tanke, at det var til kristkirken og ikke til St. Olaf, at Kronen skulde ofres. Paa samme Maade heder det i Forfalskningen strax ovenfor, at Kongen „in perpetuæ subjectionis testimonium“ meddeler Privilegiet angaaende Kroneofret „huic metropolitanæ ecclesiæ“, hvilket følgelig ligeledes giver at forstaa, at Underkastelsen skede under Nidaros Kathedralkirke (og dens samlede Præsteskab)[1], medens Jævnførelsen med Ordene i den pavelige Stadfæstelse af 1274 af Kompositionen til Bergen (Norges g. Love II S. 456 øverst) viser, at der fra først af har staaet „ecclesiæ Nidarosiensi“, d. v. s. at Privilegiet med Kronens Ofring og den derved symboliserede Lensunderkastelse gjaldt til Fordel for det „Nidarosiske“ d. e. det norske Kirkesamfund med Erkebiskopen som selvskreven øverste Repræsentant. Forfalskningen er i ethvert Fald, som ogsaa af Storm udtalt, fuldt bevidst[2].

  1. I Glossariet til N. g. L. har jeg s. v. eeclesia 3 opfattet Stedet anderledes, idet Storms Afhandling dengang endnu ikke forelaa.
  2. Storm synes derimod ikke at være bleven opmærksom paa, at ogsaa Paven, som ovenfor i Texten fremholdt, i sin Stadfæstelse af 1274 paa Kompositionen til Bergen (l. c.) udtrykkelig anfører, at Kroneofret skulde gjøres „in signum subjectionis memoratæ ecclesiæ Nidarosiensis“, idet han neppe i modsat Fald vilde have kaldt Ordene „huic metropolitanæ ecclesiæ“ simpelthen for et „Tillæg“, som altsaa uden anden nærmere Angivelse af, hvem Privilegiet tilstodes, kunde udelades. At stryge de nævnte indsatte Ord uden at sætte et andet Hensynsobjekt i deres Sted, vilde i mine Øine gjøre den latinske Udtryksmaade for snau og ubestemt. I Henhold til