Hopp til innhold

Side:Historisk Tidsskrift (Norway), fjerde Række, femte Bind (1909).djvu/61

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
55
OM JORDEGODSETS FORDELING I TØNSBERG LEN I 1650 OG 1701.


Af byborgere kunde enkelte i Tønsberg have spredte brug ogsaa her; men selvfølgelig har borgerne i Bragernes og Strømsø det meste. Øverst paa skattelisten af disse staar Hans Lauritssøn, Jørgen Lang og Nils Jenssøn.

Vi er nu færdige med de distrikter, hvori bygdefolkene endnu maa siges at være herre i egen bygd. I de følgende synker jord-barometret hurtig.


Arendal skibrede har navn efter annekset Arendal (under Stokke). Det bestod af hele Stokke prestegjæld, den del af Sem, som laa vest for Auli-elven, hele Andebu hovedsogn og mindre dele af annekserne Høijord og Kodal. Tidligere havde ogsaa Nøtterø hørt til dette skibrede.

Jordfordelingen viser, at

36 % af jorden tilhørte bønderne,

64 % de andre.

Bygdefolkets stilling her er altsaa betydelig svagere, men ligger dog ikke meget under gjennemsnitslinjen (42 %).

Paa odelskatlisten merker vi os:

Jakob Borge med 9 parter og 6 rdl. i skat.
Rasmus Kverne 9 - 5 –»–
Else Kjæraas 10 - 4 –»–
Arne Møkkenes 5 - 312 –»–

Her er daarligt rum for bondekakser. I den indre del af skibredet (Andebu) er dog jevn velstand og mange selveierbønder[1]. I den ytre del (Stokke) er de allerfleste opsiddere leilændinger.

Det er adelen, som dominerer som jorddrot i Arendal skibrede (23 %). Preben von Ahnen havde 31 parter, lensherren Vincent Bildt 19, Ida Lange 5, Klaus Brockenhuus 1, Ove Gjedde 1. Desuden havde Pr. v. A. her hovedgaarden Fossnes, hvor han jevnlig boede. Bildt

  1. De økonomiske forhold i dette skibrede, særlig i dets indre del, er udførlig skildret i min bog om Andebu i 1600-aarene.