Hopp til innhold

Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte rekke, femte bind (1924).djvu/345

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
339
DE »YTRE« ALMENNINGER


I de ovenfor anførte Diplomer og Jordebøger nævnes en hel Del Fiskevær i Nord-Norge, om hvis Beliggenhed jeg ikke skal udtale mig. Saaledes Nesøen, Sørøen, Tosken, Grylefjord, Husøen, Haaøen, Knutsfjord, Vágrvær, Fedøe o. s. v.


Om Fiskeværene i Finmarken faar vi gode Oplysninger i Skriftet Om Finmarken, som findes iblandt de af Gustav Storm udgivne topografiske Skrifter. Finmarken har som bekjendt altid været betragtet og behandlet som Kongens Land, eller som vi nu siger, som Statens Jord, og det ligger nok saa langt tilbage, da de første Fiskevær her optoges. De nuværende Fiskevær er dog af nyere Oprindelse. Følgende Fiskevær nævnes i det anførte Skrift: Andsnes, Loppen, Silden, Sørvær (Seiervær), Sørsund (Seiersund), Midfjord, nu Mefjord, Refsnes, Ingø (Ingas), Gaasnes, Tufjord, Knarvik, Kaabø, Stappen, Tunes, Skarsvaag (Skatisvog), Opne, Hellenes, Kelvig, Sværdholt, Skotningsberg, Omgang, Madkorre, Havningberg, Kiberg (Kyberrøy) og Vadsø.

Af et gammelt Lovhaandskrift findes bevaret et Blad med en Optegnelse om Fiskevær i Salten og Helgeland[1] Den antages at skrive sig fra det 15de Aarhundrede og er vel nedskrevet af en af Lagmændene i Nordland. Her hedder det:

Item slodauer ær almening firir
Item gigiæ vær firir salten
Item mykin firir raudhøy fylke
Item riisuer oc samson holma i ludrov fiordong
Item mykr oc varduer firir raudøy fiordong
Item skæruer firir mioløy sokn
  1. N. g. L. IV, 773.