Hopp til innhold

Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte rekke, femte bind (1924).djvu/225

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
219
SMÅSTYKKER

dette var jo ogsaa nærmest overensstemmende med den tradisjonelle opfatning, og naar det sies om Magnus Lagabøter, at han lot samle alle love, og »paa det at Undersaatterne, som hafde een Gud, een Tro, een Konge udi eet Rige, ikke skulde være adskilte ved sære Lovbøger og Rettergang, tog deraf saa meget, som til Landets og Indbyggernis Tarv kunde tiene, og udi een sær Lovbog lod forfatte«, saa er jo dette sannheten, om enn presset noksaa sterkt inn i eneveldets uttrykksmaate, som for aa minne om, at regjeringsforandringen i 1660 hadde været en tilbakevenden til det gode gamle.

Da nu tross Kristian 4.s lovarbeide Norges lov ennu trengte forbedring, og kongen alt hadde gitt sin danske lov, og alle og enhver skulde kjenne og fornemme, at han drog like omsorg for sine kjære og tro undersaatter i alle sine riker og lande, hadde han for godt befunnet at den hittil brukte lovbok med de senere forordninger blev eftersett Arbeidet skulde hitføre større klarhet, og stoffet bli ordnet saaledes, at boken mest mulig kunde stemme med den danske, hvor Norges beskaffenhet ikke krevet det anderledes. En komité av menn som var kyndige i Norges lov hadde forfattet et utkast, som var gjennemgaatt av raad og betjenter i begge riker, hvorpaa kongen selv hadde gitt sin slutning paa verket.

Saa regnes op hvad det var utelatt: alt hvad der ikke kunde forenes med suvereniteten, de dele av den lite betryggende rettergang, som hadde ledet til menederi (det maa her tenkes paa den gamle ordning med mededsmenn[1], og gjennem de vidtløftige processer til stor bekostning for undersaatterne; ennvidere alt som vedkom »politien«, idet vedtekter maatte være mindre stabile og skulde behandles i en egen bok, samt bestemmelser om standsforskjel, grunnet paa arv[2]. Den senere Dansketids byraakratiske idealer er formulert, naar det heter »at forbemælte Privilegier og Friheder skal strække sig til alle vore kiere og tro Under-

  1. Kristian 4. VIII, 14–16 (Landsloven IX, 13–15).
  2. Rest av vaar middelalderlige standsforskjel finnes ennu i Kristian 4. VI, 18 om landnam. Hos Kr. 4. er hertugen, erkebispen, jarlen, lydbisperne o. s. v. slaatt sammen til adelen. Kr. 5. (1–22–17) skjelner bare mellem kongens jord og »andris« jord.