ledingsskatten fra slutten av det 12. eller begyndelsen av det 13. årh. av. Selve ordet »nefgildisskattr« brukes imidlertid ikke om dem: det synes nærmest dannet av forfatteren av Fagrskinna; derimot brukes ordet »nefgildi« en og anden gang av sagaene i betydningen avgift pr. hode, mens det i lovsproget altid betyr frændebøter til slegtninger på kvindesiden.
Den gamle biskops- og prestereidan (nefreiða) var imidlertid ikke nogen skat i egentlig betydning, men en betaling for bispens geistlige forretninger, og i Trøndelagen hvor Fagrskinna er skrevet, ser det ikke ut til at ledingsavgiften har været utredet pr. hode, likesom den også i 1220–årene endnu var ganske ny som fast skat.
Derimot møter vi i Danmark en beretning om en »nefgildisskattr«. Det er i Roskildekrøniken (forfattet ca. 1140), som lar årsaken til opstanden mot Knut den hellige være at kongen »ved en ny og uhørt lov tvang folket til den skat som vi kalder nefgiald«[1]; hvordan man nu end vil forklare dette sted, er det ialfald sikkert, at Knut blev dræpt for sit forsøk og at Erslev har ret i at en slik skat ikke trængte igjennem.
I Sverige omtales en »nefgildi« i 1285 sammen med ledungslamen i Vestmanland (Dipl. Svec. I 657); noget nærmere vet vi ikke om den art eller dens ælde, og det er ialfald ikke noget å lægge bret på at Snorre i Ynglingasagaen omtaler en slik skat i Svitjod alt under Odins regjering der.
Det eneste av de nordiske land hvor vi finner en slags regulær kopskat som åpenbart går temmelig langt tilbake i tiden, er Island. Her betaler, ifølge lovbøkene både fra fristatstiden og efter foreningen med Norge, hver selvstændig bonde et fast årlig beløp i tingfararkaup hvis han ikke
- ↑ Scriptores minores historiæ Danicæ, utg. Gertz, s. 24. Jfr. Erslev, Valdemarernes Storhedstid, s. 152.