Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Første Række, Første Bind.djvu/420

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
394
J. C. KJÆR.

havt en end større Tilskyndelse til at anvende nu, da de bleve eftersatte af Gunnhilds Speidere. At Flugten foregik før Vaaraannen, kunde maaske ogsaa udledes af den Omstændighed, at Thorsteins Arbeidsmand kom fra Skovarbeide.

Det maa saaledes efter al sandsynlighed antages, at Flugten fandt Sted om Vaaren, men Akersviksholmerne blive først omflydte ved Mjøsflommens stigning i Juni Maaned. Det tilføies udtrykkeligen, at Flygtningerne vadede ud til Holmen, hvilket ikke lader sig gjøre over Elven fra Stangesiden, naar Flommen omgiver Holmen, og neppe heller fra den modsatte Vangsbred, da Myren er og rimeligvis altid har været gjennemfuret af dybe Elveløb, hvorigjennem Elven under høi Flom har banet sig flere Udløb. Da Flygtningerne desuden fra Nordvie kun vilde have havt Mil tilbage til Romedals Skovaaser, er der liden sandsynlighed for, at de skulde have gaaet tilbage paa deres Flugt til en mere aaben og beboet Egn, hvor desuden Rygtet om Haakons Ankomst i Nabolaget maatte være udbredt og Opmærksomheden derved skjærpet paa dem.

I Overensstemmelse med Forholdene og Sagaernes Beretning maa Stedet, hvor Flygtningerne skjulte sig, ikke søges i Mjøsen, men paa den østlige Side af Nordvie. Her findes ogsaa et Sted, der uagtet overseet, staar i den fuldkomneste Overensstemmelse med Begivenheden, som den er os meddelt af Snorre Sturlessøn. Paa den østlige Side af Nordvie, i en lignende Afstand fra Gaarden som Akersviken, ligger en lang og bred Myr, Hornemyren, der i Øst for Gaarden Horne i Romedal strækker sig midt for Romedals Dalføre mod Syd. Denne Myr har under Vaarflommen i sidste Halvdel af April og i Mai aarligen været oversvømmet af Svartelven, som her gjør en Krumning mod syd med et trangt Afløb. Myren oversvømmes dog ei i en større Dybde,