Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Anden Række, sjette Bind (1888).djvu/320

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

skopen, kom til ham under visitatsen i Skjeberg og blev buden tilbords i prestegaarden sammen med bispen og presterne. Denne Habo Engerud var ogsaa i slegt med adelsmanden Oluf Kalips, som efter alt at dømme har været en homo novus fra Østlandet.[1]

2.
Om Jens Nilssøns reiseoptegnelser.

At nedskriveren af de udførlige reiseoptegnelser er biskopens famulus Oluf Børgessøn og hverken bispen selv eller nogen anden af hans ledsagere, dette er nu hævet over enhver tvivl. Hvad der har bragt flere forskere i vildrede, er vistnok den omstændighed, at forfatteren om sig selv bestandig taler i 3dje person (dog i flertal: „vi“). At denne Oluf Børgessøn var nordmand, hvilket dr. Nielsen paaviser af optegnelsernes norske sprogfarve, fremgaar med sikkerhed af edsprotokollen for prester i Oslo stift, i hvilken han føier „Asloensis“ til sit navn. Han døde, som dr. Nielsen oplyser, som sogneprest i Urskog; i Oslo kapitelsbøger findes nogle bidrag til hans senere livshistorie.

Det anføres af dr. Nielsen som sikkert, at haandskriftet til reiseoptegnelserne af biskop Peder Hersleb

  1. Oluf Kalips var nær beslægtet med den osloske borgermester Søvren Mogenssøns († april 1625) første hustru Adelus Hansdatter († 22 juni 1613: deres gravsten førtes i sommeren 1884 fra Oslo til universitetets have) og med raadmand i Oslo Mikel Funtins hustru Tore Hansdatter. Disse søstres farfader boede paa den betydelige gaard Hvam i Store-Nes; fra den i samme prestegjeld liggende gaard Funden kan maaske Mikel Funtin skrive sig. Kfr. visitatsbøgerne s. 464 og 622.