Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Anden Række, sjette Bind (1888).djvu/271

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
268
N. NICOLAYSEN.

hovet blev revet fra hinanden (dregit i sundr), saa at man fik fat paa noget af tømmeret“. Dens „tvertræer“ var siden i den skaale, Olaf Jonssøn lod bygge paa Hov.

Foruden disse samlede beretninger findes der hist og her omspredt i forskjellige sagaer enkelte træk, som enten kan styrke, hvad ovenfor tildels er sagt, eller tjene til at udfylde nogle af de der forekommende huller.

I første klasse staar saaledes den bemærkning, at „kor eller gudestuke (goðastúka) var der ved hvert hov; deri var gudebilleder“,[1] og at vedkommende hov var tjældet og glugget,[2] hvilket sidste dog har faaet det urimelige tillæg, at der i det indre ikke nogensteds var skygge, hvad der ogsaa siges[3] om Haakon jarls tempel for Thorgerd hörgabrud paa grund af dets mange „glasglugger“ (?). Endvidere omtales et andet hov paa Island med 100 fods længde,[4] ligeledes høisæder i hovene paa Lade og Syrstrand,[5] tvertræer i vedkommende hov paa Island[6] og kun en dør i hovet paa Mære.[7]

Af nye træk, som vise hovets indretning, kan mærkes, at der flere steder[8] i hovets største eller ydre rum omtales ild midt efter gulvet og derover kjedler, hvori offerkjødet kogtes. Endelig nævnes i hovet paa Lade en dørring,[9] der antoges for at være helt af guld, medens det senere viste sig, at den inderst kun var af kobber.

  1. Landn., viðb. II s. 336.
  2. Dropl. sag. s. 26.
  3. Færeyinga sag. s. 23.
  4. Vatnsd. sag., Landn. II, 2.
  5. Heimskr., udg. af Unger, s. 95, Fornald. sög. II, 63.
  6. Landn. V, 12.
  7. Heimskr. s. 184.
  8. Heimskr. s. 92 f., Fornald. s. II, 63.
  9. Heimskr. s. 177.