Side:Fra det mørke Fastland.djvu/30

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


baade for ſig ſelv og for ſin Gud; de halshuggede eller taarnløſe Jæderkirker kan derom aflægge Vidnesbyrd. Men byder der ſig en Anledning til at faa føre en Proces, — da var han iſtand til at ſælge ſin ſidſte Ko, at gaa til Hypotekbanken med ſin ſidſte Lap Jord; da glemmer han ſelv Ordet om at forlige ſig med ſin Broder vaa Veien; for Ret vil han ha, den gode Mand, — Ret, Ret! — om ſaa Verden ſkal gaa tilgrunde.

Og hvad kan ikke en Jærbu procedere om? Paa Gaarden Garborg, hvor jeg er fra, procederede Naboerne med hinandcn i ti Aar om en Brøkdel af et Kvernevand. Det allerinderſte i Jærbuen er og blir Juriſten; derfor blir ogſaa ſelv hans Religiøſitet Jus.

Nu procederedes der om Taren. Og hver den, ſom „vandt“, ſkyndte ſig med at ſikre ſig ſin Erobring ved Hjælp af et Staaltraadgjærde. Nu maa der da brændes Tare i mange Aar, til Processen er betalt. Og naar den engang er betalt, vil Bondens Jord kanſke være ſaa udarmet, at han bare vil have at ſanke ihop ſine ſidſte Filler og ſaa lukke Dørene og reiſe til Amerika. Hvad der maatte være igjen af Gaarden, kan Kreditorerne ta, — om de ellers har Lyſt.

— Men „Ret“ fik han lel, den gode Mand!