staa igjen, vise os kun de sidste Levninger af en snart forsvunden Skik.
Her maa ingen Misforstaaelse indblande sig. Det er endnu herskende Skik i Gudbrandsdalen og videre omkring at bygge Stue-Huse efter samme Grund-Plan, som den beskrevne Ram-Stues, nemlig en langagtig Firkant afdelt i Stue og Kleve. Den Skik, som nu er forsvunden, bestod i at bygge dette Loft, Ramloftet, over Kleven. Nogen almindelig Sti har dette dog vist aldrig været. Jeg tænker mig der ialfald saa, at det kun var en Del af Gaardene, hvis Stuebygninger for det stadselige Udseendes Skyld vare byggede saa, ligesom en egen Familie af fremragende, saa at sige: fornemme Huse iblandt de almindelige, lave Stuers Mængde. Og af denne Hus-Familie er det, at der nu kun er ganske faa tilbage.
Foruden de to Ramstuer paa Løkkre og Næs har jeg endnu seet tre i Lom, nemlig paa Gaarden Elsæter, af Aaret 1640, og paa to Husmands-Pladse, alle tre i Bæverdalen. Der skal dog være et Par Exemplarer til i Lom, som jeg ikke selv har seet[1]. I Nabo-Præstegjældet Vaage kunde en gammel Mand fortælle mig om en ligedan Stuebygning, som havde staaet i Sells Sogn. Og i Dovre Sogn har der indtil for faa Aar siden staaet en paa Gaarden Hjelle; jeg talte i 1859 med dens sidste Eier, som havde gjort Ende paa dens faldefærdige Tilstand ved at rive den ned, og jeg forvissede mig om, at det har været en rigtig Ramloft-Stue. Ellers har jeg ikke seet eller hørt om noget Hus af dette Slag i hele Gudbrandsdalen.
Desto mere overrasket blev jeg ved at finde en Ramstue helt nede paa Hedemarken, paa den gamle Kongsgaard
- ↑ Om den ene af disse Ramstuer, paa Gaarden Aakerjordet i Rydningerne, anfører den førnævnte Erik Rusten, at den er kun 16 Aar yngre end Christiania By.