Side:Eventyr.djvu/70

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


også. «Alle taler om drikken, men ingen om tørsten, mor,» sa mannen, «dess mer en drikker, dess mer en tørster,» sa han, og så strøk han til kongsgården. Der blev alle de fremmede bedt inn til kongen, og kullbrenneren fulgte med, han og. Så sa kongen til dem at han hadde mistet den dyreste fingerringen sin, og han trodde visst at den var stjålet. Derfor hadde han bedt sammen alle de prestlærte i landet, om det var noen av dem som kunde si ham hvem tyven var. Og så lovte han ut at han skulde lønne den som kunde si det; var han i prestlære, skulde han få kall; var det en prest, skulde han bli prost; var det en prost, skulde han bli bisp, og var han bisp, skulde han bli næst efter kongen. Så gikk kongen fra den ene til den andre og spurte dem alle sammen, og da han kom til kullbrenneren, så sa han: «Hvem er du?» — «Jeg er den vise prest og den sanne profet,» sa kullbrenneren. — «Så kan du vel si mig hvem som har tatt ringen min da?» sa kongen.

«Ja, det er ikke rent ut av von og vett, at det som har skjedd i mørket, kan syne sig i lyset,» sa kullbrenneren; «men det er ikke alle år at laksen leiker i furutopp,» sa han. «Nå har jeg lest i sju år for mig og mine, og har ikke fått kall enda, så skal tjuven fram, må jeg ha god tid og mye papir, for jeg må skrive og regne gjennem mange land.»

Ja, han skulde få god tid og så meget papir han vilde, når han bare kunde skaffe frem tyven.

Så kom han op på et kammers for sig sjøl i kongsgården, og det varte ikke lenge før de skjønte at han måtte kunne mer enn fadervår, for han skrev op så meget papir