Side:Eventyr.djvu/59

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


begynte straks å snorksove. Så sa prinsessen til ternen sin: «List dig bort og ta av ham lavparykken,» og det gjorde hun; men i det samme hun vilde nappe den, holdt han på den med begge hender, og sa at den fikk hun slett ikke. Dermed la han sig til å snorke igjen. Prinsessen gav ternen et vink igjen, og så fikk hun nappet av parykken; da lå gutten der så deilig og rød og hvit som prinsessen hadde sett ham i morgensolen. Siden lå gutten hver natt oppe på rummet hos prinsessen.

Men det varte ikke lenge før kongen fikk spurt at hagegutten lå i kammerset hos prinsessen hver natt, og så blev han så harm at han nær hadde tatt livet av gutten. Det gjorde han nu ikke likevel, men kastet ham i fangetårnet, og sin egen datter stengte han inne på kammerset, så hun aldri fikk lov å komme ut, hverken natt eller dag. Alt hun gråt og bad for sig og gutten, så hjalp det ikke; kongen blev enda harmere ved det.

En tid efter blev det ufred og krig i landet, og kongen måtte ruste sig mot en annen konge, som vilde ta riket fra ham. Da gutten hørte det, bad han fangevokteren gå til kongen for sig, og be om rustning og sverd og lov til å være med i krigen. Alle de andre lo, da fangevokteren kom med ærendet sitt, og bad kongen at han måtte få noe gammelt skrammel å ha på sig, så de kunde få den moroen å se slik en stakkar være med i krigen. Det fikk han og dertil et gammelt skarve-øk som hinket på tre ben; det fjerde drog det efter sig.

Så drog de da ut mot fienden; men de var ikke kommet langt bort fra kongsgården før gutten blev sittende fast i en myr med øket sitt. Der satt han og hakket og nikket: