Side:Eventyr.djvu/54

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


eller tre uker holdt gutten sig, men så kunde han ikke bare sig igjen; han måtte og skulde inn i kammerset, og så smatt han inn. Der stod en stor svart hest på et spiltau, med et glo-trau ved hodet og en høimeis ved halen. Gutten syntes det var ulikt; han byttet om og satte høimeisen ved hodet.

Så sa hesten: «Siden du har så godt hjertelag at du vil la mig få mat, skal jeg frelse dig, jeg. Kommer trollet hjem nå og finner dig, så dreper han dig. Men nå skal du gå op på det kammerset som er bent over her, og ta en rustning av dem som henger der; og så må du endelig ikke ta noen av de blanke, men den mest rustne du ser, den skal du ta; og sverd og sal skal du lete dig ut på samme vis.»

Det gjorde gutten; men det var tungt å bære det alt sammen.

Da han kom tilbake, sa hesten at nu skulde han klæ sig naken og gå ned i kjelen som stod og kokte i det andre kammerset, og lauge sig vel der. Jeg blir vel fæl da, tenkte gutten, men han gjorde det likevel. Da han hadde lauget sig, blev han både vakker og trivelig, og så rød og hvit som melk og blod, og meget sterkere enn før.

«Kjenner du noen forandring?» spurte hesten.

«Ja,» sa gutten.

«Prøv å løfte mig,» sa hesten.

Å ja, det kunde han, og sverdet svingte han som ingenting.

«Ja, legg nå salen på mig,» sa hesten, «og ta på dig rustningen, ta så nypetornpisken og steinen og vasskrukka og smurningshornet, så reiser vi.»