Side:Eventyr.djvu/53

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


han hadde vært der likevel, sa han: «Ja, nu sparer jeg dig ikke lenger, nu skal du miste livet!»

Men gutten gråt og bad for sig igjen, og så slapp han med pryl den gangen og, men det fikk han da også, så meget som kunde ligge på ham. Men da han blev frisk igjen, levde han likeså godt som før, og han og mannen var like gode venner.

En tid efter skulde mannen reise igjen, og nu vilde han være borte i tre uker, og så sa han til gutten, at gikk han inn i det tredje kammerset, var det ikke å tenke på liv mer. Da fjorten dager var gått, kunde ikke gutten bare sig lenger, han smatt inn; men han så slett ikke noe der inne, uten en lem i gulvet. Da han løftet på den og så ned igjennem, stod det en stor kobberkjel og putret og kokte der nede; men han så ingen varme under. Det var artig å kjenne om det var varmt, tenkte gutten, og stakk fingeren nedi; da han tok den op igjen, var den forgylt over det hele. Gutten skrapte og vasket den, men forgyllingen vilde ikke gå av; så bandt han en fille om, og da mannen kom hjem og spurte hvad som feilte fingeren hans, sa gutten han hadde skåret sig så stygt. Men mannen rev av filla, og da så han nok hvad som feilte fingeren. Først vilde han drept gutten; men da han gråt og bad igjen, banket han ham bare så han lå til sengs i tre dager. Da tok han et horn ned av veggen og smurte ham med, så blev gutten like frisk igjen.

Om en stund reiste mannen bort for fjerde gang, og da skulde han ikke komme igjen før om en måned. Men da sa han til gutten, at hvis han gikk inn i det fjerde kammerset, så måtte han aldri tenke på å berge livet. En to