Side:Eventyr.djvu/171

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


han tenkte han fikk herde på, om det bare ikke blev verre. Men rett som det var, stod kalde vass-spruten om ørene på ham; dermed blev han livredd, og gav sig til å rykke i repet.

Ja, så vilde løitnanten friste; men det gikk ikke stort likere med ham. Vel han var kommet igjennem vassflommen, fikk han se lyse lògen i gapet under sig, og så blev han fælen og måtte gjøre vendereis, han med.

Så satte soldaten sig oppi; han lot det gå han, både gjennem vann og varme, like til han kom til bunns. Der nede var det stummende mørkt, så han ikke så neven for nesa. Ikke torde han slippe kurven heller, men gikk i ring og trevlet og famlet rundt omkring sig. Jo, så fikk han øie på ei lita glime langt, langt borte, just som en dagning; den gikk han efter. Da han var kommet et stykke fram, tok det til å lysne om ham, og nå varte det ikke lenge, så så han at det rant en gullsol på himlen der, og så blev det både lyst og vakkert, likesom i den rette verden. Først kom han til en svær buskap, med kyr så feite at det glinste av dem, og da han var forbi dem, kom han til et stort, gildt slott.

Der gikk han gjennem mange rum før han traff noen. Til sist hørte han en rokk som surret, og da han kom inn, satt den eldste kongsdatteren der og spant kobbergarn; og både stua og alt som i den var, var av bare blankskurt kobber.

«Å nei, kommer det kristent folk hit!» sa prinsessen. «Bære mig for dig, hvad vil du her?»

«Jeg vil fri dig ut av berget,» svarte soldaten.

«Kjære vene, gå! Kommer trollet hjem, gjør han ende på dig med det samme. Han har tre hoder,» sa hun.