Side:Eventyr.djvu/172

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


«Jeg er like glad om han så hadde fire, jeg,» sa soldaten; «er jeg kommet, så vil jeg bli.»

«Ja, når du er så stri, så får jeg vel se om jeg kan hjelpe dig,» sa kongsdatteren. Så sa hun at han skulde krype bakom det store bryggekaret som stod i forstua; imens skulde hun ta imot trollet og lyske ham til han sovnet; «men når jeg går ut og lokker på hønene, at de skal komme inn og plukke op det som faller av hodet hans, så får du skynde dig å komme,» sa hun. «Men gå nå først ut og prøv om du kan svinge sverdet som ligger på bordet.»

Nei, det var for tungt, han kunde ikke så mye som rugge det. Så måtte han ta en styrkedrikk av hornet som hang bak gangdøren; da var det så vidt han kunde lette det; ja, så tok han én til, og dermed kunde han løfte det; men så tok han en riktig stor en; da svingte han sverdet så lett det skulde være.

Rett som det var, kom trollet susende så det ristet i slottet.

«Tvi, tvi! Her lukter kristenmanns blod og bein i mitt hus,» sa han.

«Ja, her fløi en ravn i sta,» sa kongsdatteren, «og hadde et mannebein i nebbet, som han slapp ned i pipa; jeg kastet det nok ut, og sopte lenge og vel efter også, men det lukter vel ennu.»

«Jeg kjenner vel det,» sa trollet.

«Men kom nå, skal jeg lyske dig,» sa prinsessen, «så tør det være bedre når du våkner.»

Det var trollet straks villig til, og det varte ikke lang stunden før han sov så han snorket. Da hun merket han hadde falt i søvn, satte hun stoler og dyner under hodene