Side:Eventyr.djvu/142

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


og kjerringa blev så glad i ham at hun vilde ha ham op på gården straks på timen og vise ham frem for jentene, som alltid hadde vært så kaute på det.

Hun gikk da føre og Halvor efter. Da hun kom der op, fortalte hun at han Halvor var kommet hjem igjen, og nå skulde de bare se hvor gild han var; han så ut som en prins, sa hun.

«Det vet jeg visst,» sa jentene og slo på nakken, «han er vel den samme fillefanten han alltid har vært.»

I det samme kom Halvor inn, og så blev jentene så forfjamset at de glemte igjen serken i peisen, der de satt og loppet sig, og fløi ut i bare stakken. Da de så kom inn igjen, var de så skamfulle at de næsten ikke torde se på han Halvor, som de alltid hadde vært så store og kaute imot før.

«Ja, De har nå alltid syns De var så fine og vakre, De, at ingen kunde være liken Deres; men De skulde bare se den eldste prinsessen som jeg har frelst,» sa Halvor; «mot henne ser De ut som gjæterjenter, og den mellemste er enda vakrere; men den yngste, som er kjæresten min, er vakrere enn både sol og måne, gi de bare var her; så skulde De se!» sa Halvor.

Han hadde ikke før sagt det, før de stod der; men da blev han så ille ved, for nu kom han i hug det de hadde sagt. På gården blev det både holdt gjestebud for prinsessene og gjort stas av dem; men de vilde ikke stane der. «Vi vil ned til foreldrene dine,» sa de til Halvor, «og så vil vi ut og se oss om.» Han fulgte da med dem. Så kom de til et stort vann utenfor gården. Tett ved vannet var det slik en vakker grønn bakke; der vilde prinsessene