Side:Eventyr.djvu/141

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


op på gården; det er ikke langt stykket, han kan se skorsteinspipa herfra — der har de fullt op av allting.»

Halvor var ikke mye for det, han vilde bli; men folkene blev ved sitt, at han skulde gå op til gården, for der kunde han få både mat og drikke, mens de ikke hadde en stol å by ham å sitte på engang.

«Nei,» sa Halvor, «der op vil jeg ikke før imorgen tidlig; la mig nå få være her i natt, jeg kan da få sitte i peisen.»

Det kunde de da ikke si noe imot, og så satte Halvor sig i peisen og til å grave i aska, slik som han gjorde da han lå hjemme og latet sig.

De snakket om mangt og meget, og fortalte Halvor både om det ene og det andre, og så spurte han om de aldri hadde hatt noe barn.

Jo, de hadde hatt en gutt som hette Halvor, men de visste ikke hvor han vandret, og ikke visste de enten han var død eller levende heller.

«Kunde det ikke være mig da?» sa Halvor.

«Det vet jeg visst,» sa kjerringa og lettet på sig; «han Halvor var så lat og doven at han aldri gjorde noen verdens ting, og så var han så fillete at den ene filla slo den andre i svime på ’n; det kunde aldri blitt slik kar av han, som du er, far.»

Om litt skulde kjerringa bort til peisen og rake i varmen, og da gloskinnet lyste på Halvor, likesom da han var hjemme og karet i aska, så kjente kjerringa ham igjen.

«Jamen er det du da, Halvor!» sa hun, og det blev slik glede på de gamle foreldrene at det ikke var måte på det, og han måtte nå fortelle hvordan det hadde gått ham.