Side:Eventyr.djvu/128

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


«Så bed han Herreper at han ser innom til mig,» sa kongen.

Ja, det skulde gutten gjøre, sa han.

Men da han kom ut av kongsgården igjen og traff katta, så sa han: «Jo, du har stelt mig på et godt trav du; nå vil kongen jeg skal besøke ham, og jeg har jo ikke annet enn de fillene jeg står og går i.»

«Å, vær ikke redd for det,» sa katta; «om tre dager skal du få hester og vogn og så gilde klær at gullet skal dryppe av dig; så kan du nok besøke kongen. Men hvad du enn ser hos kongen, skal du si du har det mye gildere og finere hjemme; det må du ikke glemme.»

Nei, det skulde nok han Per komme i hug, mente han.

Da nå de tre dagene var omme, kom katta med vogn og hester og klær og alt Per trengte; alt sammen var så gildt at ingen hadde sett slikt før. Så reiste han, og katta sprang med. Kongen tok både godt og vel imot ham; men hvad kongen bød ham og hvad han viste ham, så sa Per det kunde være bra nok, men han hadde det enda finere og gildere hjemme. Kongen likte ikke dette mer enn som så; men Per blev ved sitt; og til sist blev kongen så sint at han kunde ikke styre sig lenger. «Nå vil jeg være med dig hjem,» sa kongen, «og se om det er sant at du har det så mye bedre og gildere. Men lyger du, så nåde dig, jeg sier ikke mer, jeg!»

«Jo, du har stelt mig på et godt trav,» sa Per til katta, «nå vil kongen være med mig hjem; men mitt hjem, det er nok ikke greit å finne, det.»

«Å, bry dig ikke om det,» sa katta; «reis du bare efter, der jeg springer føre.»