Side:Det norske Folks Historie 2-1.djvu/792

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
774
Magnus Erikssøn og Haakon Magnussøn.

have været denne Gang – gik Kjøbmændene med Vaaben, hvilket var forbudet i Byerne, og der bleve Folk dræbte om Natten, uden at man kunde faa Drabsmændene opspurte. Ligeledes klagede han over, at Kjøbmændene, som meente at have Fordring paa Skadeserstatning hos Hr. Sigurd Hafthorssøn, havde i en bevæbnet Trop steget over Muren paa Kongsgaarden, stormet ind til Hr. Sigurd selv, og tvunget ham til at indgaa paa alt, hvad de fordrede, uagtet han tilbød sig at svare dem Lov og Ret; at de Dagen efter med Vold havde slæbt en af hans Tjenere ud af et Kloster, og halshugget ham, samt derpaa ved Trusel om at opbrænde baade Biskopsgaarden og den hele By tvunget Biskopen til at give dem Absolution, og Raadmændene til at felde saadan Dom over hiin Voldsgjerning, som de foreskrev[1]. Kongens Indskriden var neppe uden Virkning, skjønt det er tydeligt at see, at han skiltes fra dem med megen Uvilje, og at han udtrykkeligt vægrede sig ved at fornye deres Privilegier, som han i 1361 kun midlertidigt havde bekræftet[2].

Der var, fra denne Tid, kan man sige, erklæret Krig mellem de kongelige Befalingsmænd og Hansestædernes Skibe, hvor de viiste sig, og disse bleve nu opbragte eller plyndrede paa mange Steder ved Kysten. At Gottskalk Skarpenberg, medens han endnu havde Baagahuus inde, plyndrede et stralsundsk Skib i Kalvsund, og tog der 14 Lester Sild, kan maaskee ikke egentlig regnes som Norge vedkommende. Men samme Aar opbragte den norske Konges Vasaller, der siges ikke hvilke, et andet tydsk Skib ved „Sudrviderholm“. Om Vintren, i Begyndelsen af 1366, tog Hr. Peter Porse tilligemed Axel Ketilssøn i Skardeholm ved Refsund et tydsk Skib; om Sommeren, den 24de Juli 1366, tog Hr. Narve tilligemed Hr. Peter Fletning og Axel Ketilssøn i Marstrands Havn en Skibsladning med Meel og Malt, der tilhørte tre lybske Borgere, der med denne agtede sig fra Aalborg til Bergen. Dagen efter tog Hr. Narve sammesteds en anden Skibsladning. I de følgende Aar tales der om yderligere Kaperier, hvori Kongen selv, og Hr. Agmund Finnssøn deeltog[3]. Det er aabenbart,

  1. Lappenbergs Sartorius, II. 696.
  2. Endnu paa Hansedagen i Stralsund den 24de Juni klagedes der fra Bergen over, at Kongen endnu ikke havde bekræftet de af hans Fader og hans Forgængere givne Privilegier. Jvfr. ovf. S. 708, Not. 2.
  3. Lappenbergs Sartorius, II. 687. 688. 690, jvfr. 592. og Dipl. N. III. 350, 352. Denne her omtalte Hr. Peter Fletning, altsaa vel en Flamlender, synes at have været bosat i Norge. Af Brevet i Dipl. Norv. IV. 461 sees, at han i en Tid før December 1366 havde Gaarden Huseby i Oslohered i Bygsel af Biskop Hallvard.