Side:Det norske Folks Historie 2-1.djvu/648

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
630
Magnus Erikssøn.

at kunne bringe denne Skrivelse til Island, thi i Aaret 1355 gik der heller ikke noget Skib derover. I det følgende Aar synes han dog at være vendt tilbage, men kun for at dø; han afgik nemlig ved Døden paa Hole den 1ste November 1356[1], medens Biskop Gyrd i Skaalholt var udenlands, saa at Øen nu atter en Vinter var uden Biskop.

Biskop Gyrd i Skaalholt synes at have været en ret ivrig og driftig Mand, der flittigt bereiste sit vidtløftige District og holdt godt Indseende med Biskopsstolens, samt overhoved med Kirkernes, Gods og Rettigheder. Men om han viiste ligesaamegen Iver i at fremme Gudsfrygt og kirkeligt Liv blandt de til hans aandelige Forsorg anbetroede Menigheder, derom nævnes intet. Ved sin Ankomst forefandt han Broder Eystein Asgrinissøn som Official eller Bestyrer af Biskopsstolen i Vacancen, den samme som Biskop Jon i sin Tid havde ladet sette i saa streng Forvaring, men som sidenefter endog af denne selv maa være tagen til Naade igjen. Det lader til, at den anseede og talentfulde Eystein ogsaa i den første Tid efter Gyrds Ankomst havde megen Indflydelse hos denne. Dette saa man i en Strid, som de begge havde med den kongelige Hirdstjore, og som snarere synes at have været Eysteins end Biskopens. I den 1348 eller 1349 afdøde Holte Thorgrimssøns Sted[2] beskikkede Kongen nemlig til Hirdstjore over det hele Land samt Sysselmand over Districtet østenfor Thjorsaa med Østfjordene en vis Olaf Bjarnessøn, der kom ud til Øen i 1352. Da denne i 1353 havde ladet en Mand fængsle for en Forbrydelse, befriede Guthorm Asgrimssøn, kaldet Eldjarn, der sandsynligviis endog var en Broder af Eystein, Fangen med Magt af Fængslet; Hirdstjoren anklagede igjen Guthorm paa Althinget, fik ham dømt til Døde og lod ham henrette. Herom, siges der, opstod en stor Strid mellem Biskop Gyrd og Broder Eystein paa den ene, og Hirdstjoren paa den anden Side. Endelig blev der paa et talrigt Møde i Skaalholt stiftet etslags Forliig mellem dem den 19de Juli, men Olaf Hirdstjore, siges der, drog strax efter over til Norge med de Beviislig-

  1. Isl. Annaler, Udg. S. 288. Det er dog her ej ret klart, om Orm døde paa Hole eller ej; i nogle Haandskrifter staar der kun „Andaðiz Ormr biskup Aslaksson“ i andre andaðiz Ormr biskup Aslaksson á Hólum, og dette „à Hólum“ kunde til Nød ogsaa tages, som om det ej gik paa „andaðiz“ og betegnede Stedet, hvor han døde, men kun paa „biskup“ og alene betegnede hans Biskopsstol. Saavel Finn Jonssøn (l. c.) som Espolin (Íslands Árbœkr) have derfor antaget, at han døde i Bergen. Men herved er det dog at merke, at ingensteds, hvor Orm tidligere omtales i Annalerne, benævnes han anderledes end „Ormr biskup“ da det var unødvendigt at betegne ham som Biskop paa Hole, efterat det engang var sagt, at han var bleven indviet dertil; Tillægget á Hólum synes derfor alene at kunne betegne Dødsstedet.
  2. Hans Død omtales i Annalerne under begge Aar, første Gang med det Tillæg, „at faa beklagede den“.