Side:Det norske Folks Historie 2-1.djvu/499

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
481
1347. Kong Magnus i Finland.

han høitideligt har ladet dem opfordre til at forene sig med den romersk-katholste Kirke for derved i Afslags-Tilfælde at kunne give sit forestaaende Krigstog den religiøse Charakter, der var nødvendig til at sikkre ham sine Undersaatters villige Hjelp og Pavestolens Bistand. Ved Modtagelsen af dette Budskab, siges der, overlagde Novgorods Erkebiskop Basilius (Vasilij), Possadniken Theodor (Feodor) Danilovitsh, og Tysiatskojen Abraham (Avram) med det samlede Borgerskab og lod svare Magnus, at han, hvad Troeslæren angaar, fik henvende sig til selve Patriarchen i Constantinopel, da de ikke selv ønskede at tviste med ham om Troen. Om dette Svar bragtes Magnus tilbage af hans egne Udsendinger – hvilket er det rimeligste –, eller om han først fik det i det følgende Aar, da han virkelig havde tiltraadt Krigstoget, siges ikke[1]. I Begyndelsen af September vendte Magnus tilbage igjen til Sverige; den 1ste og 2den September var han i Aabo[2], d. 3die Oktober finde vi ham atter i Stockholm[3], hvorfra han kort efter over Sødermanland, Østergøtland, Vestergøtland[4] reiste til Norge og var allerede inden November Maaneds Udgang ankommen til Baagahuus[5]. Imidlertid havde rimeligviis Cantsler Arne fremdeles udstedt Breve, vedkommende de løbende Regjeringsforretninger, i hans Navn og under Storseglet[6], medens Hr. Agmund Guthormssøn ligesom før lod Hirdsager eller Klager over de kongelige Embedsmænd paakjende, saaledes som vi have seet af Forhandlingerne vedkommende Jemtelendingernes Klager over deres Sysselmand Nikolas Peterssøn, (s. o. S. 373). I hele denne Tid førte Kongen intet andet norsk Segl med sig, end sit Secret, og lod dermed sine Forordninger for Norge besegle i sin Nærværelse. Paa denne Viis er nemlig hans føromtalte Skrivelse til Jemtelendingerne beseglet.

  1. De russiske Annaler tale om et Gesandtskab af tvende Herrer, som de sendte til Magnus, og som allerede traf ham i Spidsen for hans Krigshær, men dette er snarere skeet, da han kom tilbage til hine Egne 1348. Saaledes have vi og forstaaet det, som det nedenfor vil sees.
  2. Breve fra Magnus, daterede Aabo 1ste og 5te Septbr., nævnes af Porthan i Noterne til Juusten Chron. episc. Aboens. S., 269 270. Sammesteds omtales et Brev fra ham, dateret Vardø paa Aaland den 10de September.
  3. Breve fra Stockholm, dateret 3die Oktober, see Gahms Beskr. over Øland S. 229.
  4. Man har i det sv. Rigsarchiv Breve fra Magnus, udstedte i Vor Fru-Berge Kloster i Sødermanland den 9de Oktober, og fra Skara den 20de Oktober. Altsaa har han vel taget Vejen over Strengnes, Linkøping, Skara og Ljodhuus.
  5. Brev af 25de Novbr. Dipl. Norv. IV. 321.
  6. Arne kalder sig nemlig Cantsler i Brev af 10de Aug. 1347, Dipl. N. IV. 317.