Side:Det norske Folks Historie 2-1.djvu/353

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
335
1340–1342. Erkebiskop Paals Visitatsreiser.

klage paa, men takkede Erkebiskopen og sagde, at hans Prester og Mænd var dem til Hjelp i alle gode Ting. Derhos oplyste de, paa Forespørgsel, at Tiende der alene pleiede at ydes af Jordens Afgrøde og af Fiskeri, samt at der nys var feldt to Bjørne, hvoraf Erkebiskopen og Sognepresten havde faaet hver sin Skudbov i Tiende[1]. Dette er det eneste Sted, hvoraf man oplyses om den her berørte Pligt, der efter gammel Sedvane paalaa Biskoperne ved deres Visitatser, nemlig at tilspørge Sognefolkene ved hver enkelt Kirke, om de havde noget at klage. Man erfarer tillige, at Erkebiskop Paal sandsynligviis har gjemt Visitationen af de nærmeste Kirker til Vintren, medens han derimod, som det og i og for sig var naturligt, valgte Sommeren til at befare de lange Kystlandskaber fra Nordmøre til Haalogalands Grændser. Formodentlig var Sommertiden ogsaa den, hvori Biskopen af Bergen og tildeels Biskopen af Stavanger helst foretog sine Visitatser, da de paa de fleste Steder maatte reise til Søs[2]. Derimod skulde man formode, at de øvrige Biskoper, der havde flere indre, fra Kysten bortliggende, Egne at gjennemreise, helst valgte Vintertiden for at kunne benytte Sledeføret. Saaledes see vi Biskoperne af Hamar at reise om ved Vintertid, ligesaa Erkebiskoperne af Uppsala at velge denne Tid til at besøge Jemteland[3].

I Biskop Haakons Sted valgtes til Biskop i Bergen en Magister Thorstein, formodentlig Chorsbroder sammesteds, og, som man af Titelen Magister eller Mester kan see, oplært ved et fremmed Universitet. I Biskop Eriks Sted valgtes til Biskop i Stavanger den føromtalte Magister Capellarum, Guthorm Paalssøn. Da nu de lange Vacancer hidtil havde gjort det umuligt eller idetmindste vanskeligt at faa de allerede forhen udvalgte Biskoper, nemlig de islandske, indviede, og deres Indvielse saaledes var bleven udsat, skete den nu samtidigt med de tvende sidstnævnte Biskopers, i Aaret 1353, og i samme Aar indviedes tillige

  1. Dipl. Norv. IV. 268.
  2. At Biskop Haakon helst holdt sig hjemme om Vinteren, sees alene af hans Brevvexling. At Biskop Guthorm af Stavanger om Sommeren, den 30te August, visiterede i den sydlige Deel af sin Diøcese, sees af, at han denne Dag paa Sygne, paa Agder, stadfestede et Jordeskiste. Dipl. Norv. I. 291. Hvad Tid Biskopen af Stavanger pleiede at bereise Valdres og Haddingdal, er vanskeligt at sige. Formodentlig var dog ogsaa det om Sommeren, for Fjeldreisens Skyld fra Eidfjord over til Haddingdal. Vejen gik her fra Stødlerne ovenfor Maabødalen lige over Haddingskarven gjennem Passet Kirkedøren til Hools-Bygden.
  3. Vi finde Biskop Hallvard af Hamar paa Bygdøen eller Storøen i Tyrifjorden paa Ringerike d. 20de Novbr. 1339, Dipl. Norv. V. 131. At Erkebiskopen i Uppsala visiterede Jemteland ved Vintertid, sees af det foregaaende.