Side:Det norske Folks Historie 2-1.djvu/263

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
245
1341. Sammenkomst og Forliig mellem K. Magnus og K. Valdemar.

nus, der i Løbet af Juli eller August vendte tilbage til Stockholm, efterat han tillige havde haft en Sammenkomst med sin Svoger Albrecht af Mecklenburg, og i Bevidstheden om, hvor vigtigt det nu var for ham at sikkre sig denne kloge Fyrstes Venskab, tilstaaet ham, til Belønning for viiste Tjenester 200 Mk. Sølv aarligt, samt derhos paa hans Bøn givet Rostockerne to Aars Toldfrihed i norske Havne[1]. Men ved Juletider, da Valdemar imidlertid ogsaa var kommen over til Sjæland og der ladet sig hylde, begav Magnus sig atter ned til Skaane og havde her i Helsingborg en personlig Sammenkomst med Magnus, hvorved han ikke alene paa det formeligste bekræftede hiin Afhændelsestractat, men dertil[2] mod en Sum af 8000 Mk. brendt Sølv, kølnsk Vegt, afstod ham sin Rettighed over søndre Halland tilligemed de føromtalte tvende Hereder i Skaane, og fritog de egentlige Besiddere, Knut Porses Sønner og Magnus’s Halvbrødre, fra deres Troskabseed til Danmarks Krone, saa at de følgelig nu bleve Kong Magnus’s Vasaller (3die Januar 1341)[3]. Saaledes maatte vel Magnus nu betragte disse Besiddelser som sikkrede og reiste strax efter tilbage til Stockholm, hvor, eller i hvis Naboskab, han forblev til ud paa Sommeren, uden, som det lader, at gjøre Miner til at besøge Norge.

30. Forhandlinger angaaende Mynten og andre Anliggender. Fred med Rusland. Haalogaland, Finmarken og Skatlandene legges til Kongens Fadebuur.


Imidlertid havde Erkebiskop Paal og de øvrige Herrer, hvilke det ovenomtalte Hverv var bleven betroet, ikke været uvirksomme. Endnu i Februar satte Erkebiskopen sig i Bevægelse og spurte Biskop Haakon, Hr. Ivar og Fehirden Gunnar til Raads derom, men Haakon udbad sig Betænkningsfrist, og flere andre vare ligeledes af den Mening, at man ikke godt kunde svare paa saa vigtige Spørsmaal, førend et større Møde af gode Mænd havde fundet Sted. Af disse Spørsmaal maa

    at de her nærmest have haft den formelige Tractat af 3die Jan. 1341 for Øje, thi der er al Sandsynlighed for, at begge Konger var komne sammen og Underhandlingen begyndt endnu i 1340.

  1. Styffe, Bidrag etc. No. 9, og Dipl. N. III. 203. Det første Brev er dateret 3die Juli, det andet, hvorom mere nedenfor, 6te Juli, begge i Helsingborg. Formodentlig var Albrecht kommen til Skaane især for at høre, hvorledes det gik med det første Afdrag af Medgiften, der skulde udbetales den 25de Juli s. A.
  2. Dipl. Sv. 3537.
  3. Dipl. Sv. 3538. Vel mangler dette Brev Datering, men det er sammesteds i Noten viist, at det maa tilhøre 1341.