Ejendomme, om hun endog, hvad der ej er usandsynligt, har foregivet at ville gjøre en Pilegrimsreise, og at hun med Hensyn hertil har ladet sin Søn meddele sig hiint Brev. Men ogsaa dette Brev er beseglet i Kongens egen Nærværelse og skrevet af Hallvard Agmundssøn, saa at vi altsaa erfare, at Dagthingningen i Skara endnu ikke har gjort nogen Forandring i den Mislighed, at Kongen førte Rigsseglet med sig udenlands. Kongen forblev rimeligviis i Skaane lige til henimod den Tid, da han skulde samles med Herrerne paa Baagahuus. Han synes at have iagttaget Tiden ordentligt, idetmindste finde vi ham den 23de August, kun 8Dage efter den bestemte Dag, paa Baagahuus[1]. Dog maa Samlingstiden i Løbet af Sommeren have været udsat, thi Biskop Haakon forlod ikke Bergen førend den 16de August[2], Dagen efter den, da man efter den første Bestemmelse allerede skulde have været paa Forsamlingsstedet, og yttrede dog i et Brev til Kongen, som han senere skrev under Reisen, at det var efter Kongens Befaling. Der siges ogsaa udtrykkeligt i de islandske Annaler, at „Thingstevne berammedes i Baagahuus fra Mariemesse sidare (8de September) til Michelsmesse“[3]. Erkebiskopen, der allerede tidligere paa Sommeren var kommen til Bergen[4] og her havde indviet en ny Biskop til Skaalholt (hvorom sidenefter), synes ogsaa at have forladt Bergen omtrent paa samme Tid som Biskop Haakon.
Men intet Møde blev holdt. Den 8de Sept., samme Dag, da Herrerne skulde være kommen sammen, befandt Kong Magnus sig i Helsingborg[5]. Vistnok lader det til, at hans Nærværelse var temmelig nødvendig i Skaane, og der siges endog udtrykkeligt, at han drog med Leding til
- ↑ Dipl. N. III. 199. Brevet er beseglet „i Kongens Nærværelse“.
- ↑ Dette siges udtrykkeligt i Biskopens Brev til Kongen af 9de September, Samll. V. 14. Der haves et Brev fra ham, udstedt i Bergen d. 10de Aug. Dipl. N. III. 198.
- ↑ Her siges det udtrykkeligt i Flatø-Annalerne, at Thingstevnen var „berammet“ (lagin), men der tales ikke om, at den blev holdt. I et Membranfragment af lidet Verd (423 qv.) heder det vel, at K. Magnus „havde Stevne“ (átti stefnu) med alt sit ypperste Raad i Norge; men foruden at ogsaa dette godt kan forklares alene, som om Indkaldelse eller Indstevning udgik, ej som om Mødet virkelig holdtes, viser dette Brudstykke sig i det Hele taget saa upaalideligt, at man ej kan legge synderlig Vegt paa dets Ord.
- ↑ Erkebiskopen var i Bergen allerede d. 19de Juni, som hans Brev af denne Dag til Presten Thore paa Fane (Dipl. N. IV. 273) udviser.
- ↑ See Kongens Brev af denne Dag, Dipl. Sv. 3442, hvor der endydermere staar: Datum Helsingbogh in presencia nostra.
det saa i Stilhed, at min Frue, Hr. Kongens Moder, skulde have sendt Eder og Fru min det Bud, at I skulle oppebie hende i Tunsberg eller Oslo, da hun vilde drage over Land til Throndhjem“, Samll. V. 143.