Hopp til innhold

Side:Det norske Folks Historie 2-1.djvu/203

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
185
1335. Kongen egter Blanche af Namur.

gyndelsen af October, da Hr. Ivar Agmundssøn kunde være kommen tilbage fra Throndhjem, etsteds ved Elven have haft en Sammenkomst med ham og Raadet, ved hvilken Ivar nedlagde Drottsete-Verdigheden, og tillige Hr. Haakon Agmundssøn tilbageleverede Rigsseglet. Thi at Hr. Ivar fra den Tid ophørte at være Drottsete, er vist nok[1]. Men Kongen havde neppe ladet ham nedlegge denne Verdighed, og selv ført Rigsseglet med sig udenfor Landet – hvad der altid maatte ansees for betænkeligt, og vist ikke heller af Nordmændene betragtedes med Tilfredshed – hvis det ikke havde været hans Hensigt denne Gang kun at tilbringe kort Tid i Sverige. Allerede den 18de Mai see vi ham derfor gjør Forberedelser til at drage vestover, idet han paa denne Dag, med Raadets Samtykke, og i sin Syster Euphemias, samt mange Rigsraaders og Stormænds Nærværelse udnævnte Nikolas Arnbjørnssøn til sin Drottsete i Sverige[2]. Endnu en Maaneds Tid forblev han, som vi have seet, i Stockholm, men i de sidste Dage af Juli finde vi ham, ledsaget af Drottseten og mange verdslige Raadsherrer, paa Lindholmen og i Ljodhuus[3], og den 27de August i Tunsberg[4], hvor han endnu opholdt sig den 25de September, stadfestende paa denne Dag alle sin Moderfader Kong Haakons Gaver til Mariekirken i Oslo, navnlig Syslen i vestre Bergheim, Lomedal og Margretedal[5]. Hvad der nu saaledes havde kaldt ham til det østlige Sverige, var vel ikke alene Eriksgaten, men ogsaa flere andre vigtige Anliggender, og blandt dem vel især Forberedelserne til hans Giftermaal, som han formodentlig havde indledet den foregaaende Høst, og hvortil upaatvivlelig mange Forhandlinger udkrævedes, baade med det svenske og det norske Raad, for at ordne det nødvendige angaaende Livgeding, Morgengave o. s. v. Den unge Dame, som Kongen havde valgt, var Blanca, eller, som hun af Nordmændene sedvanligt kaldtes efter den franske Udtale, Blanche (Blanz), en Datter af den i Februar 1331 afdøde Grev Johan af Namur, og paa mødrene Side beslegtet med det franske Kongehuus[6]. Hvad der be-

  1. Han nævnes allerede i Marts 1336 som Sysselmand i Skidusyssel, hvilken altsaa Stig Haakonssøn maa have mistet efter de sidste Uroligheder. Dipl. N. II. 216. 217.
  2. Dipl. Sv. 3140.
  3. See Kongens Brev fra Lindholmen af 26de Juli, Dipl. Sv. 3153, Knut Folkessøns af 29de, ligeledes fra Lindholmen, beseglet af Kongen, Drottseten og 12 Herrer, smst. 3156; Kongens fra Ljodhuus af 31te Juli, smst. 3157.
  4. Dipl. N. II. 261. Dette Brev er beseglet i Kongens Nærværelse eg skrevet af Ivar Audunssøn.
  5. Dipl. N. II. 214. Brevet er ligeledes beseglet i Kongens Nærværelse og skrevet af Paal Styrkaarssøn.
  6. Hendes Forældre vare efter Vredius Geneal. Com. Flandr. T. 12 ovennævnte