Side:Det norske Folks Historie 1-4-2.djvu/523

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
501
1308. Krig med Hertug Erik. Baahuus Slot bygget.

Norges Konge igjen Biskoppen af Roskildes, saaledes at endog Bannsstraf kan anvendes imod dem, indtil Mangelen er rettet.

12. Danekongen lover, at Kong Byrge skal skaffe pavelig Dispensation til Giftermaalet mellem Junker Magnus og den norske Konges Datter[1].

103. Krig mellem Kong Haakon og Hertug Erik. Fredsslutning mellem Norge og Danmark i Kjøbenhavn.


Da Overeenskomsten var sluttet og den venskabelige Forbindelse med Danmark saaledes indledet paa det bedste, samlede Kong Haakon en temmelig betydelig Styrke og drog ned til Kongehelle, for med Magt at tage Ragnhildarholms Slot tilbage. Det maa have været sidst i September, thi endnu over Midten af denne Maaned var Kongen i Oslo[2]. Men Hertug Erik havde sørget saa godt for dets Udrustning, at Kongen ikke kunde vinde det, uagtet han laa der i samfulde fem Uger[3]. Men nu gav Grev Jakob ham det Raad at anlægge et andet Slot længere oppe i Elven, paa den oftere omtalte, som Halvfylkesthingsplads benyttede lille Ø Elvebakken eller Baagaholmen, saa kaldet efter Gaarden Baage paa Nordsiden af Elven, og beliggende ikke langt fra det Sted, hvor Elven, kommende nordenfra, deler sig i de to Arme, der omgive Hisingen, altsaa paa et Sted, hvorfra man endnu langt bedre kunde beherske Elven, end fra Ragnhildarholmen[4]. Det er besynderligt nok, at man ikke for havde fundet paa dette; nu indsaa Kongen strax, hvor nyttigt det var, og lod i Hast opbygge en Borg af Træ, over hvilken han satte Grev Jakob til Befalingsmand. Dette var Begyndelsen til det siden saa berømte Baagahuus eller Baahuus Slot, som det efter Øen og Gaarden, paa hvis Grund det anlagdes, blev kaldet. Det var tydeligt nok Kongens Hensigt at gjøre det sterkere og opføre det af Steen, men nu gjaldt det at skynde sig, og derfor byggedes det for det første af Træ, formodentlig som en Klynge af Blokhuse. Og at det allerede som saadant gjorde de Hertugelige betydeligt Afbrek,

  1. Huitfeld S. 343 Dipl. Sv. No. 1628. Tractaten er her dateret 1ste Juli 1309, men at der her maa være indløbet en Fejltagelse, vil nedenfor blive viist.
  2. Den 15de eller 22de September bekræftede han i Oslo Stralsundernes Friheder, se Fabricius Urkunden zur Gesch. Rügens CCCLXXVII.
  3. Disse fem Uger have vel været fra Begyndelsen af October til ud i November.
  4. Om Baage (og dets Dele, Skyr-Baage, Kalfs-Baage), se Norskt Tidsskr. IV. 293 flg.; ligeledes om Baagastrømmen se ovf. IV. 1. S. 658.