Hopp til innhold

Side:Det norske Folks Historie 1-3.djvu/767

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
749
1229. Erkebiskop Eystein erklæret for en Helgen.

fandt Sted under selve Mødet i 1229. Hvor vidt Kongen var tilstede ved denne Højtidelighed, eller i det mindste ved Helligheds-Erklæringen, kan af Sagaen ikke sees; rimeligviis tilbragte han dog hele Sommeren i Bergen[1]; men at Jarlen paa den Tid var i Throndhjem, synes at være vist, og han maa vel derfor ogsaa have været enig med Erkebiskoppen i denne Foranstaltning, der unegteligt vidner om en fortsat Stræben efter forøget Magt og Indflydelse fra den norske Kirkestyrelses Side, og hvortil Kongen, da den først var kommen paa Bane, ikke godt kunde negte sit Samtykke. Heraf kan man vel ogsaa slutte, at hvis et længere Liv havde været Thore forundt, vilde han have optraadt med temmelig Myndighed, ogsaa hvor det gjaldt den verdslige Politik. Men hvor vidt dette vilde være blevet til Fordeel for Skule, er et andet Spørgsmaal, som vanskeligt kan besvares, især da han ikke engang fik Anledning til at vise, hvad Side han heldede til med Hensyn til Spørgsmaalet om Kongens Kroning: thi det Brev, hvorved Paven udnævnte ham til Kommissær, indløb neppe engang til Norge, førend efterat han var død, eller i alle Fald kun faa Dage før[2]. Da Biskoppen af Bergen ikke ansaa sig kompetent til at fortsætte Undersøgelserne alene, anmodede Kongen Paven om at udnævne en eller flere nye Kommissærer i Erkebiskoppens Sted, hvilken Anmodning ogsaa blev opfyldt, idet Pave Gregorius ved Skrivelse af 9de September 1241 udnævnte Biskop Askell af Stavanger og Abbeden i Stanley Cistercienserkloster i England[3]. Til Erkebiskop efter Thore valgtes Chorsbroderen i Nidaros Sigurd Tavse eller Sine[4], Søn af den ved et Udfald fra Bergen under Bergenssommeren 1198 faldne tapre Birkebeinerhøvding Eindride Peine, og Brodersøn af hiin Eystein Raadsmand, der var tilstede paa Rigsmødet i Bergen blandt de Gejstlige fra Nidaros[5]. Han drog samme Sommer til Rom for at indvies, og kom ikke tilbage førend den følgende Aars Høst[6]. Imidlertid var der forefaldet vigtige Begivenheder i Skatlandene hiinsides Havet, der for

  1. Det heder nemlig udtrykkeligt i Haakon Haakonssøns Saga Cap. 162, at Kongen tilbragte Vintren 1228–29 i Bergen, og i Cap. 164, at han om Høsten drog fra Bergen til Oslo.
  2. Det var nemlig dateret 13de Februar, og han døde allerede 7de April, 53 Dage derefter.
  3. Dipl. Norv. I. 12.
  4. Navnet kan og læses „Suun“; det forekommer i Haakon Haakonss. Saga Cap 165; „Tavse“ derimod i Annalerne saavel som i Underskrifterne paa Skule Jarls før omtalte Brev af 29de Septbr. 1225.
  5. Om Eindride, se overf. S. 324. Han var Søn af Hallkell paa Bo, og Philip Jarls Merkesmand.
  6. Haakon Haakonss. Saga Cap. 168.