Hopp til innhold

Side:Det norske Folks Historie 1-3.djvu/519

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
501
1206. Baglernes Nederlag i Bergen.

finn blæste i Andvaka saa det var en Lyst at høre, og det gjenlød i hver Steenvegg. Dette vækker sterk Formodning om, at Thorfinn selv og hine Birkebeiner forud havde aftalt at ville flygte og derved bringe Forvirring og panisk Skræk i Baglernes Hær, ellers bliver det næsten uforklarligt, hvorledes de øjeblikkelig kunde lade sig jage paa Flugt af en langt mindre Styrke. Hele Baglerhæren styrtede nu i den vildeste Uorden og slagne af Forfærdelse ned om Laurentii-Kirke, for gjennem den saakaldte Myklegaards[1] Port og Gaardsrum at komme ned til Bryggerne. I den trange Port blev Trængslen saa stor, at den ene styrtede over den anden, og der dannede sig formelig en Dynge af baade levende og døde, der spærrede Indgangen. Da kom Philip Jarl, blødende af 11 haarde Saar, kløv op over selve Dyngen, over Husene, ned i Gaarden, og slap saaledes med Nød og neppe ned til Bryggerne. Imidlertid vare Høvdingerne Thord Dokka, Benedikt af Gumanes og Gunne lange faldne paa Kirkegaarden[2]. Birkebeinerne vilde just til at hugge løs paa dem, der laa i Dyngen da en, maaskee af Medlidenhed, raabte: „hugg ikke, der er vore Folk iblandt“! Man holdt da inde et Øjeblik, og derved fik mange af Baglerne Tid til at komme paa Benene og slippe bort. De styrtede alle ned til Skibene og skyndte sig ombord; Birkebeinerne efter dem, og grebe fat i Landtougene for at hale Skibene til sig. Baglerne værgede sig fortvivlet, og paa begge Sider brugtes alle de Vaaben, som vare forhaanden; omsider lykkedes det Baglerne at faa hugget Tougene over, og slippe bort fra Bryggerne, deels ud paa Vaagen, deels over til Munkebryggen, idet de opfiskede alle dem af deres Kammerater, som havde søgt sin Frelse ved at styrte sig i Vandet, og siden ligeledes toge de andre ombord, der havde flygtet ad den anden Kant ud af Byen.

Baglernes Folketab maa have været stort, og for saa vidt kunde Birkebeinerne siges at have faaet Hevn for Nederlaget i Nidaros. Men for Resten blev Sejren uden nogen Nytte for dem, thi Skibene og Byttet vandt de ej tilbage, og det lykkedes endog Baglerne, under Flugten fra Bergen, at tilføje dem betydelig Skade. De roede nemlig ikke ud ad Leden, men norden om Hordvik ind i Arnefjorden – om det var med den Plan, at bemægtige sig Birkebeinernes Fartøjer, eller kun fordi deres Vej faldt saaledes, angives ikke. Da den Vagt, Birkebeinerne havde efterladt, saa den fiendtlige Flaade komme, hugg de strax Fartøjerne læk,

  1. Myklegaarden laa, som man heraf og Stedet ovenfor, S. 155 kan see, mellem Laurentii- samt Mariekirken og Bryggerne. Den havde, som alle Gaarde Gjennemgang. Vejen omkring den og ned ad Mariekirkens Almenning maa have været spærret af Birkebeinerne. Laurentiikirke laa et lidet Stykke nordenfor Mariekirke.
  2. I en enkelt Kodex staar her urigtigt „Christkirkegaarden“.