Hopp til innhold

Side:Det norske Folks Historie 1-2.djvu/201

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
183
Haralds Myntvæsen.

synligviis for at bestride de kostbare Udrustninger mod Danmark, — anvendte den i Middelalderen sædvanlige Finants-Operation, at lade slaa slet Mynt, hvoraf kun Halvdelen var Sølv, den øvrige Halvdeel Kobber: denne Mynt kaldtes derfor ogsaa Haraldsslaatten[1]. Hidtil synes Norge saa godt som slet ikke at have haft et eget Myntvæsen, thi med Undtagelse af den allerede tidligere omtalte tvivlsomme Mynt fra Haakon den godes Tid[2], en anden fra Olaf Tryggvessøns eller Olaf den helliges Regjeringstid, har man ingen fundet, der med Sikkerhed er at tilskrive norske Konger, førend man kommer til Magnus den gode og Harald Haardraade, hine norske Mynter ere utvivlsomme, skjønt ogsaa de ere meget sjeldne. Den forefundne Mynt af Harald er forøvrigt af godt Gehalt, og skriver lig maaskee fra en senere Tidsperiode af hans Regjering, men merkeligt er det i faa Fald, at han skulde begynde den med at slaa daarlig Mynt[3]. Hvor strengt Kongens Enerettighed til Handel med Finnerne overholdtes, kan man skjønne deraf, at Einar Fluga selv for Kongen roste sig af, at han havde angrebet et islandskt Skib og dræbt Besætningen, alene paa den blotte Mistanke, at den havde handlet med Finnerne. Kongen bebrejdede ham vel at han havde dræbt sagesløse Mænd, men da Einar fortalte ham, at der virkelig fandtes en heel Deel Finne-Varer ombord, blev han strax beroliget, og det synes som om han meente, at Einar havde handlet aldeles ret[4].

15. Kirkelige Anliggender. Haralds Forhold til den bremiske Erkestol. Anlægget af Kjøbstaden Oslo, og Oprettelsen af St. Hallvards Helligdom.


Ogsaa i de kirkelige Anliggender lagde Harald tydelig for Dagen, at han selv vilde udøve den højeste Myndighed i sit Rige, og ikke taale

  1. Harald Haardraades Saga Cap. 43.
  2. Se ovf. I. 1. S. 799.
  3. Mynten fra Olaf Tryggvessøn eller Olaf den hellige er beskreven i Holmboes „Das älteste Münzwesen Norwegens“ S. 35, og sammesteds afbildet Fremsiden viser Kongens Brystbillede, med Omskrift Onlaf rex Nor.; Bagsiden det fra Knut den stores Mynter bekjendte Kors, med Bogstaverne CRVX i Hjørnerne og Omskriften GodwineM-ono, hvilket noksom viser at en engelsk Myntmester er brugt. Magnus den godes Mynt, ligeledes beskreven og afbildet sammesteds, viser paa Fremsiden Kongens kronede Brystbillede med Omskrift: Magnus rex N., paa Bagsiden en Bygning, med Omskrift Jv. le. me. fecit. Haralds Mynt (sammesteds S. 37) viser paa Fremsiden tre sammenlagte Skjolde, med Omskrift „„Harald rex No.“, paa Bagsiden et Dobbeltkors med 6 Kugler, og Omskrift Vlf on Nidarne(s), her nævnes endnu Nidarnes, Navnet paa Stedet, hvor Byen Nidaros blev anlagt, i Stedet for dette.
  4. Harald Haardraades Saga Cap. 104, jvfr. Morkinskinna.