Side:Det norske Folks Historie 1-1-2.djvu/82

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
56
Haakon Jarl.

„Gunnhildsmyr“, bliver det i alle Fald meget uvist, om hiint Lig overhoved er Gunnhild Kongemoders, og dets Tilværelse beviser følgelig lidet eller intet imod alle de Grunde, der gjøre Sagnet om hendes Nedsænkelse i en Myr usandsynligt.

11. Haakon Jarls Magt.


Haakon Jarl raadede nu altsaa for hele det egentlige nordenfjeldske Norge, vistnok, som det hed, under Danekongens Lenshøjhed, men dog saaledes, at denne ingen Indflydelse havde paa hans Forhold til Befolkningen, over hvilken han udøvede samme Magt, som en uafhængig Konge. Da det maa ansees ganske vist, at hans Herredømme i det mindste for det første ikke strakte sig videre langs Kysten, end til Grændsen mellem Rogaland og Agder, eller i det højeste til Lindesnes[1], skede her et nyt Brud paa den af Haakon den gode indrettede Fylkesforening, idet Agder, der skulde høre til Gulathingslagen, nu ikke fulgte med dennes øvrige Fylker, men derimod blev slaaet sammen med Viken, hvortil den østlige Deel vistnok i ældre Tider hørte, og med hvilken den vel ogsaa under Gudrød Vejdekonge og Halfdan Svarte tildeels var forenet, men dog nærmest hørte sammen med Rogaland og Hørdaland, og i alle Fald siden Haakon den godes Tid maa have været regnet til Gulathingets Distrikt. Men Harald Gormssøn tænkte sandsynligviis nu paa at gjenoprette Ragnar Lodbroks gamle Rige, og denne Konge skal, efter hvad der paa et andet Sted fortælles, have behersket Viken lige til Lindesnes og Oplandene lige fra Dovre af[2]. Over denne Deel af Riget, eller Viken i vidtløftig Forstand tilligemed Oplandene, har Kong Harald, som det synes, indsat sin Søn Sven, senere saa bekjendt under Tilnavnet Tjuguskegg, som sin Vasall, rimeligviis med Kongetitel,

  1. Det heder, som ovenfor viist, saavel i de større Kongesagaer, som i Fagrskinna, at Haakon indsattes til Jarl over hele det vestlige og nordlige Norge indtil Lindesnes, hvorved man da ikke har regnet den Deel af Egdafylke, der laa vestenfor Lindesnes, som noget heelt Fylke, siden Vellekla taler om „syv Fylker“. I et i Fagrskinna Cap. 48 anført Brudstykke af Eyvind Skaldespilders Háleygjatal heder det ogsaa at Landet ligetil „Egdernes Bø“ var Harald underlagt. Naar det derfor i et andet Vers af Vellekla (Snorre Olaf Tr. S. Cap. 16, Ol. Tr. S. i Fornm. S. Cap. 55) siges, at Haakons Rige indbefatter alt nordenfor Viken, da er Viken enten tagen i den allervidtløftigste Betydning, nemlig alt hvad der er østenfor Lindesnes (jfr. Olaf Tr. Saga, Cap. 72), eller ogsaa sigter dette Vers, der i Fagrsk. først anføres efter at Jarlen havde løsrevet sig fra det danske Herredømme (Cap. 48) til en senere stedfunden Udvidelse af hans Rige.
  2. Nemlig i Hr. Hauk Erlendssøns Beretning om Ragnar og hans Sønner, Cap. 2, se ovf. 1ste B. S. 373.