Side:Det norske Folks Historie 1-1-1.djvu/597

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest
569
Færøerne. Jemteland.

den treaarige (fjörbaugsgarðr) der varede i tre Aar. Det er forøvrigt ikke her Stedet, nøjere at omhandle den islandſke Lovgivning og Samfundsorden, hvilket førſt i det Følgende vil kunne ſkee, hvor vi komme til at omtale Norges og Nordmændenes Rets- og Statsforfatning i dens Heelhed. Til dette Sted kunne vi derfor ogſaa henviſe, hvad den nærmere Fremſtilling af hine Lovbeſtemmelſer angaar.

Ulfljot var naturligviis at anſee ſom Landets førſte Lovſigemand; han beklædte dette Embede dog kun indtil 930, i hvilket Aar han vel er død, da han allerede var en Olding paa 66 Aar. Hans Eftermand var Rafn, en Søn af Landnamsmanden Ketil Høng. Han beklædte denne Værdighed i 20 Aar[1].

26. Andre Bebyggelſer. Kong Haralds Magt og Rigdom.

Foruden Island, Hjaltland, Orknøerne og Syderøerne fik ogſaa, ſom det udtrykkeligt heder i Sagaerne, Færøerne en ſterk Tilvæxt i ſin Befolkning ved Udvandrere paa Harald Haarfagres Tid. Men man kjender ikke ſaa meget til deres ældre Hiſtorie. De omtales ſom et til Norge hørende Lehn eller Skatteland i anden Halvdeel af det 10de Aarhundrede, og have derfor ſandſynligviis deelt Hjaltlands og Orknøernes Skjæbne, at blive undertvungne af Kong Harald. Det er forhen omtalt, at Aude den grundrige, Ketil Flatnefs Datter, bortgiftede ſin Sønnedatter Aaluf der, og at den fornemſte Æt paa Øerne, Gøteſkeggerne, nedſtammede fra hende. Det nævnes ikke, hvad hendes Mand hed; men Sønnerne eller Sønneſønnerne af dette Egteſkab, Thorbjørn Gøtuſkegg og Broderen Sigmund, maa have levet paa Harald Haarfagres Tid og erkjendt hans Herredømme[2]. Det heder ligeledes, at en Mængde Udvandrere tyede til Jemteland, der allerede ſiden Kong Eyſtein den ondes Tid var bebygget, dog, ſom man maa antage, temmelig ſparſomt. Blandt disſe Nybyggere nævnes Vedorm Vemundsſøn, Ketil Flatnefs Frænde, hvis Søn og Syſterſøn herjede paa Syderøerne og dræbte Jarlen Aasbjørn Skerjableſe[3]. Naar det fortælles, at Bjørn Ketilsſøn opfoſtredes hos Kjallak Jarl i Jemteland[4], maa man enten antage, at Kjallak har ført Jarletitlen ſom en arvelig Værdighed, eller at han har været en Konges Vaſal; men denne Konge maa have været den ſvenſke, og ikke Harald Haarfagre, da det er viſt, at Norges Konger ej fik noget Herredømme over Jemteland før Haakon den godes Regje-

  1. Islendingabok, Cap. 3.
  2. Færeyinga Saga Cap. 1.
  3. Se ovenfor S. 506, 538.
  4. Eyrbyggja Saga, Cap. 1, 2.