Side:Det norske Folks Historie 1-1-1.djvu/565

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest
537
Island. Øſtfjordene.

landede her ved Udløbet af den ſtore Skjalvandafljot, og optog den hele omkring liggende Dal, der efter ham fik Navnet Baardardal. Men da han, ſom det ſiges, merkede at Landvinden var bedre end Havvinden, ſluttede han, at Landet var bedre paa Sydſiden, og efter at have ladet det underſøge af ſine Sønner, gjorde han ſig rede til at flytte ſydpaa over Hejderne. Han lød indrette en Kjelke for hvert eneſte Huusdyr han havde, der kunde gaa, for at ethvert kunde drage ſit Foder over de tørre, græsløſe Ørkener. Og ſaaledes kom han ad en Vej, der ſenere kaldtes Baardargata, ned til det ſaakaldte Fljotshverve paa den ſydøſtlige Kant af Landet, hvor han ſidenefter boede. Dog boſatte nogle af hans Sønner ſig paa Nordlandet[1]. I den ſaakaldte Reykjadal, lidt øſtenfor Baardardalen og i Omegnen af Mo-Vandet, bleve Eyvind og Ketil, Sønner af Herſen Thorſtein fra Hordaland, de ſtørſte Høvdinger[2].

Øſterlandet paa Island, eller Strækningen mellem Langanes i Nordøſt og Eyjafjeldsjøklen i Syd, ſynes ogſaa, paa Grund af ſit mindre indbydende Udſeende, i det Hele taget at være blevet ſenere befolket end Sønder- og Veſterlandet, uagtet det var Øſtkyſten, ſom man paa Sejladſen fra Norge eller Syderøerne førſt fik i Sigte[3]. Blandt de mægtigſte Nybyggere paa denne Kant ſynes Eyvind Vaapne fra Strinden at have været. Han og hans Broder Ref bleve uenige med Kong Harald, og vilde paa hver ſit Skib drage til Island, men Ref var uheldig nok til at blive dreven tilbage til Norge af Vind og Vejr, og Kongen lod ham dræbe. Eyvind derimod kom til Island, og tog den Fjord i Beſiddelſe, der efter ham har faaet Navnet Vaapnafjorden. Han uddeelte ſiden Landſtrækninger til flere af ſine Frænder og Venner. Fra en Lyting, der nedſatte ſig paa Sydſiden af Fjorden, nedſtammede ſiden de mægtigſte ſaakaldte Vaapnfirdinger. Blandt de i Nærheden boſatte Mænd nævnes og en Broder af Berdlu-Kaare[4].

Noget ſøndenfor Vaapnafjorden falde to betydelige Elve ud i Havet, nemlig Jøkulsaaen, og den ſaakaldte Lagarfljot, der længer oppe mere kan kaldes en lang, ſmal Indſø og gjennemſtrømmer et betydeligt Hered, kaldet Fljotsdals-Hered. De fornemſte Landnamsmænd her vare Thore Thidrandes Sønner fra Verdalen, der toge den nedre Deel, og Brynjulf den

  1. Landn. III. 18.
  2. Landn. III. 19.
  3. Det heder rigtignok i Landnamsbogen V. 1, at Øſtfjordene med Undtagelſe af den ſydligſte, havnløſe Deel førſt bebyggedes af alle Islands Fjerdinger; men Meningen heraf kan kun være den, at den tidligſt blev fuldkommen optagen; thi at de førſte Nybyggere kom til Sønderlandet og Veſtlandet, ſiger Landn. ſelv, hvor den ſærſkilt omtaler dem.
  4. Landn. III. 2.