Side:Det norske Folks Historie 1-1-1.djvu/555

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest
527
Island. Geirmund Heljarſkind.

hans Søn Thord Gelle blev vel endog den mægtigſte i hele Breidefjorden og Stamfader til en ſaare anſeet Æt, hvortil blandt andre Are Frode hørte. Hendes Død og Olafs Giftermaal ſynes at have fundet Sted omkring 900.

Strax veſtenfor Audes Landnam, paa den ſaakaldte Medalfellsſtrand, nedſatte Kjallak den gamle ſig, en Svoger af Bjørn Ketilsſon, og en Sønneſøn af hans Foſterfader, Jarlen Kjallak[1]. Fra ham nedſtammede de ſtridbare Kjalleklinger. Ved Siden af Kjallaks Diſtrikt, paa den ſaakaldte Skardsſtrand, tog den oftere omtalte Søkonge fra Hørdaland, Geirmund Heljarſkind, Hjørs Søn, en betydelig Strækning i Beſiddelſe. Han anſaaes, ſiges det, ſom den fornemſte af alle de Vikinger, der paa Hafrsfjordſlagets Tid opholdt ſig i Veſterviking. Han ſkal, ſom allerede ovenfor berettet, have været med i det Forbund, ſom Kjøtve, Thore Haklang, Kong Erik og Haralds øvrige Modſtandere ſtiftede, og ſom fik en ſaa uheldig Ende for dem ved deres Nederlag i Hafrsfjorden; men ſelv deeltog han ikke deri, da han paa den Tid var hiinſides Havet. Anund Træfod og Thrond mjøkſiglande opfordrede ham forgjæves til, med deres Biſtand at vinde ſine Fædrenebeſiddelſer tilbage. Han var klog nok til at indſee, at det ej vilde nytte ham at maale ſig med Harald, men beſluttede heller at gaa til Island og nedſætte ſig der. Han ſejlede afſted i Forening med ſin Frænde Ulf ſkjalge, Søn af Høgne den hvite[2], og en anden anſeet Viking ved Navn Steinulf den lave, Søn af Herſen Rolf paa Agder. Hver af dem havde et Skib. Selv var han da temmelig gammel. Da de kom ind i Breidefjorden, hørte de, at Kyſten var optagen paa Sydſiden. De ſtyrede derfor ind til den nordlige Side, hvor Geirmund tog Land paa Skardsſtranden, indtil forbi Budardal, medens Steinolf tog et Stykke fra Budardal og længer indad, og Ulf derimod hele det ſaakaldte Reykjanes, mellem Thorſkefjord og Berufjord. Han var gift med en Syſter til Helge magre, Datter af Eyvind Auſtmand; deres Søn egtede en Syſter af Steinulf den lave. Geirmund boſatte ſig paa Geirmundſtad ved Skard, og levede med kongelig Pragt; ſaaledes havde han ikke mindre end 80 Frimænd hjemme paa Gaarden. Derfor fandt han ſit Landnam for lidet og beſluttede at tage mere. Men da det tilgrændſende Land var optaget, maatte han ſøge ſine nye Beſiddelſer længer borte, nemlig paa Øens nordveſtligſte Spidſe, lige fra Forbjerget Rytagnup paa Nordſiden af Iſefjorden, og forbi Horn

  1. Landnáma II. 19.
  2. Høgne den hvite var en Søn af Ublaud, denne af Utrygg, og denne, ſom det foregives, af Kong Hjørleif den kvennſame, medens Geirmund og Haamund Heljarſkind udgives for Sønner af Hjør, Søn af Half, Søn af Hjørleif. Men det er ovenfor (S. 305 fg.) viiſt, at Slægtled her maa være bortfaldne.