Side:Det norske Folks Historie 1-1-1.djvu/556

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest
528
Harald Haarfagre.

(Kap Nord) øſter til Straumnes (ved Bardsvik). Her uddeelte han mindre Stykker til ſine Undergivne, og indrettede for ſig ſelv fire Gaarde, ſom hans Trælle beſtyrede, i Adalvik, Kjaransvik, i den veſtre Alminding, og i Bardsvik. Med ſin Nabo, Kjallak den gamle, tom han i Uenighed om et Grændſeſtykke; de ſtredes, og Geirmund var trods ſin høje Alder nær ved at ſejre, da Bjørn Ketilsſøn tilligemed en anden Mand fik adſkilt og forligt dem. Geirmund var en ædel og ſtorſindet Mand, og mange anſeede Slægter nedſtamme fra ham[1]. Hans Nedſættelſe her ſynes at have beſtemt flere af hans Frænder til at ſøge Bolig i Nærheden. Hans Svigerſøn, Ketil Gufa, Ulf ſkjalges Søſkendebarn, nedſatte ſig noget veſtenfor Thorſkefjorden[2]; en anden Sønneſøn af Høgne den hvite, ved Navn Geirleif, tog en Strækning, endnu længer mod Veſt, kaldet Bardeſtrand, i Beſiddelſe[3]; dennes Foſtbroder Armod tog Raudaſand udenfor Vardeſtranden, og Ørn, en Frænde af Geirmund, der maatte forlade Rogaland for Kong Harald Haarfagres Overmagt, tog og opkaldte efter ſig den ſtore Arnarfjord paa Nordveſtkanten af Landet[4]. Geirmunds Indflydelſe ſtrakte ſig altſaa med faa Afbrydelſer ligefra Medalfellsſtranden i Breidafjorden til Straumnes paa Nordøſtſiden af Landet. Det er derfor viſtnok med Rette, at Landnamsbogen kalder ham den mægtigſte af alle Landnamsmændene.

Paa Øſtſiden af den ſtore Halvø, der ſtikker ud mod Nordveſt mellem Straumnes og Rutafjorden, optoges mindre Stykker. En af de ſtørre Landnamsmænd her var den oftere omtalte Anund Træfod, der boſatte ſig paa et Sted ved Navn Kaldbak[5]. En af hans fordums Staldbrødre i Vikingefærder og Hafrsfjordſlaget Baalke Bløngsſøn, Sønneſøn af Sote fra Sotenes i Viken, tog hele Øſtſiden, den ſaakaldte Rutafjord i Beſiddelſe[6]. Paa den øſtlige Side nedſatte ſig en vis Eyſtein Alfsſøn fra Oſter, der egtede en af Thorſtein rødes Døttre[7].

Strax øſtenfor Rutafjorden gaar den ſmale Midfjord ind i Landet. Den blev optagen af en mægtig og anſeet Mand ved Navn Bjørn Skeggeſøn, ſædvanligviis kaldet Skind-Bjørn, fordi han plejede at fare paa Holmgaard og Auſterveg og handle med Pelsverk. Hans Søn, kaldet

  1. Landnáma II. 19, 22.
  2. Landnáma II. 24.
  3. Landnáma II. 25.
  4. Landnáma II. 26. Ørn blev dog ikke boende her, men flyttede øſtover til Eyjafjorden.
  5. Landnáma II. 32. Grettes Saga Cap. 10.
  6. Landnáma II. 32.
  7. Landnáma III. 1.