Hopp til innhold

Side:Det norske Folks Historie 1-1-1.djvu/360

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
332
Raumsdal, Søndmøre, Fjordene.

blonde) dyrkedes som Familieguddomme i Haaleyge-Ætten[1]. Man skulde næsten formode, at vore Forfædre i denne Haaloge have seet den samme mythiske Figur, som Loge (Luen), hvilken Fund. Noregr gjør til en Søn af Fornjot, og en Broder af Kaare og Hleer. Det er rimeligviis den samme, som Saxo kalder Helge, Konge paa Haalogaland, der ved Hjelp af Hød, Balders Banemand, vandt den finske Kong Guses Datters Haand[2]. Denne Guse er i de gamle Æventyr-Sagaer, ligesom en Mattull eller Møttull, en staaende Figur som Finnernes Konge[3]. Man skulde heraf slutte at disse Fabler, uagtet deres historiske Intetsigendhed, dog ere meget gamle.

16. Raumsdalske, søndmørske og firdske Ætter.


Om Høvdinge-Ætter i Raumsdal, Søndmøre og Fjordene fortælles der lidet i vore Oldskrifter, og dette lidet bestaar ikke i stort andet end Navne. Saaledes nævnes i Landnáma og Fund. Noregr en Slægtrække fra Høvdingen Jøtunbjørn, hvilken det sidstnævnte Skrift gjør til en Sønnesøn af Nor; fra ham nedstammede den ovenfor nævnte Herse Ketil Raum, hvis Sønnesøn Ingemund var en af de første Landnamsmænd paa Island. Paa Søndmøre nævnes en Arnvid Berserkebane, i Fjordene en Audbjørn, der begge ifølge Fund. Noregr nedstamme i 3die Led fra Gard Agde, Nors Søn, og som vistnok skulle forestille Forfædre af den Arnvid, Konge paa Søndmøre, og den Audbjørn, Konge i Firdafylke, der nævnes som samtidige med Harald Haarfagres Regjeringstiltrædelse. Som hiin Audbjørns Farbroder nævnes en Freystein gamle paa Gaular, saa kaldtes Egnen om det inderste af Dalsfjorden. Dette Sted maa derfor allerede i en saare fjern Oldtid have været Høvdingesæde. Her stod et anseet Tempel, hvis Forstandere endog efter at have nedsat sig paa Island en Tidlang vedbleve at drage til Norge hver tredie Sommer for at forrette Offringer der. Som en af disse Forstandere nævnes i Begyndelsen af det 9de Aarhundrede Hersen Thorbjørn den gaulverske, hvis Søn Flose senere drog til Island, og hvis Datter Oddny var gift med Orm Frodesøn, Sønnesøn af Hersen Vemund den gamle, hvis Fader Viking maa have gjort et Tog til Skaane, siden han førte Tilnavnet Skaaneyjarskelmer (Skaanes Forfærder). Vemunds Syster var gift med den forhen omtalte Bjørn Buna, fra hvilken de fornemste Slægter paa Island nedstamme[4]. Som en Søn af den

  1. Se især Njáls Saga Cap. 89. Færeyingasaga Cap. 23 og Jomsvikingasaga Cap. 44. Irp er et gammelt Feminin af irpr eller jarpr, d. e. blond.
  2. Saxo, 3 B. S. 116.
  3. Saxo 9de B. S. 453. Landnáma II. 1. Fagrsk. Cap. 28.
  4. Landnáma, V. 9. 1. 11.