Side:Det norske Folks Historie 1-1-1.djvu/358

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
330
Ørvarodd.

Brudstykker tilbage. Af disse Kvad maa eet have handlet om Trylle-Sverdet Tyrfing, over hvilket den Forbandelse hvilede, at det ej kunde drages uden at fordre Mandeblod, og at det skulde være Redskabet, hvormed trende store Nidingsverk udøvedes[1]. Dette Sverd var kommet i den vældige Kæmpe Arngrims Besiddelse. Arngrim skal efter Herv. Saga været en Sønnesøn af Hergrim Halvtrold, Starkad Aludrengs Modstander, og have boet paa Øen Bolm, hvilken nogle lægge paa Haalogaland, andre i Sverige eller etsteds i Østersøen. Ifølge Fund. Noregr var han en Søn af Dag, Døglingernes Stamfader, og Thora Drengemoder. Saavel disse, som Arngrim, omtales i Hyndluljod. Han havde med Eyfura tolv Sønner, alle vældige Berserker; ogsaa disse samt deres Moder nævnes i Hyndluljod[2]. En af dem bejlede til den fagre Ingebjørg, Datter af Yngve Uppsala-Konge, men Hjalmar den hugstore, Yngves fornemste Kriger, anholdt nu ogsaa om hendes Haand, og fik af hende selv Fortrinet for Arngrims Søn, der udfordrede Hjalmar til Eenvige paa Samsø. Hjalmar modtog Udfordringen, og lovede at indfinde sig til bestemt Tid Paa et tidligere Tog var Hjalmar bleven kjendt med Ørvarodd; de havde sluttet Venskab og Forbund med hinanden, og Odd fulgte ham nu trofast i Kampen. Odd paatog sig at kæmpe mod syv af Brødrene, den ene efter den anden, medens Hjalmar kæmpede mod fem, hvoriblandt Angantyr, den ældste af Brødrene, der af sin Fader havde faaet Tyrfing. Odd fældte alle sine Modstandere, og Hjalmar ligeledes sine, men han var dog bleven dødeligt saaret af Tyrfing, og overlevede Striden kun nogle faa Øjeblikke. Ørvar-Odd førte hans Lig til Svithjod, hvor Ingebjørg ved Efterretningen om hans Død ogsaa døde af Sorg. Odd lød dem begge begrave i een Høj. Det er fornemmelig om denne Begivenhed, de fornemste Brudstykker af Tyrsing-Kvadet dreje sig. De maa ansees som nogle af de smukkeste Levninger af vor Oldpoesi[3]. Odds Dødsmaade fortælles saaledes, at man tydeligt kan see at en ældre Fabel eller et ældre Sagn har været tillempet paa ham[4].

Ketil Høng ere alle Slægtregistre enige i at sætte omtrent en Generation tidligere end Harald Haarfagre; de Bedrifter, der i hans fabelagtige Saga tillægges ham, bestaa meest i forskjellige Kampe med Trolde i Fjor-

  1. Man maa antage, at den merkelige saakaldte Hervarar-Saga er bygget paa Kvad om Tyrsing og dets forskjellige Ejere.
  2. Hyndluljod Str. 22, 23. Ogsaa Saxo omtaler Arngrim og Eyfura, eller, som han skriver, Öfula, deres Sønner og Kampen med Ørvarodd (Arvaroddus) og Hjalmar paa Samsø. 5te Bog, S. 250, 251.
  3. De anføres baade i Hervararsaga Cap. 5, og i Ørvarodds S. Cap. 14.
  4. Hans Dødsmaade beskrives nemlig som den russiske Storfyrste Olegs, se Nestor, ved 913. Der er og en æsopisk Fabel af et lignende Indhold.