Side:Den norske turistforenings årbog for 1872.djvu/78

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest
58

være den, som danner grænsen mellem Valders og Gudbrandsdalen og på vestsiden sænker sig mellem Lyster og Årdal, ligesom den i öst afbrydes på en milevid fjeldslette, som Valderserne kalde „flye“ (nordre Vinster-flye og Bygdis-flye). Denne centralsamling af fjelde er i Sogn og Valders tildels bekendt under navn af Borungtinderne, Galdebergknausenn, Torfinstinderne og Mugnafjeld, men en stor del er aldeles ubekendt. Iblandt de mægtige grupper opstige toppe, der i höjde næppe stå tilbage for Snehætten på Dovre; ja der er grundet formodning om, at landets höjeste punkter dölge sig mellem denne frygtelige egns evige sne- og ismasser. Endnu blot i dens udkanter stiger Mugnafjeldet til 6750 fod, og Skaga-stölens tinder hæve sig mere end 7000 franske fod over havfladen; og en sådan höjde nå disse tinder på mindre end halvanden mils afstand fra söen; Sognefjorden beskyller sågodtsom deres födder. Blandt de mangfoldige vande i denne egn fortjene at bemærkes:

1. Bygdin, der strækker sig 3—4 mil fra vest mod ost på sydsiden af den omtalte centralrække og tilhörer Vang i Valders. Den ligger efter et middeltal af flere målinger 3400 franske fod over havet, og enkelte snefonner, som ikke borttö i den hedeste sommer, stige fra de bratte fjeldsider lige ned til dens vand. Ikkedestomindre har denne höjtbeliggende sö, især på nordsiden, meget græsrige strandbredder. Disse herlige græsgange benyttes 3—4 måneder om sommeren af slagtehandlerne, som her fede flere hundrede stykker kvæg. Men træer findes ikke omkring Bygdin; de elendige hytter eller boder, som de kaldes, hvori kreaturernes vogtere opholde sig, bygges af löse stene og torv. Bygdins vande, hvoraf meget er optöet gletscher-is, flyde gennem en række af betydelige söer ud i Gudbrandsdalene hovedelv, Lougen.

2. Gjendevandet (Gjendin) löber på nordsiden af hin fjeldrække omtrent parallel med Bygdin. Dets spejl ligger under birkens vegetationslinje, altså lavere end Bygdin, dog næppe mindre end 3000 fod. Indsenderen, som ikke selv har været der, formoder, at Gudbrandsdölerne have sætre på dets bredder eller idetmindste havnegange (fælægere) af samme beskaffenhed som ved Bygdin.

3. Tyin tilhörer dels Valders, dels Sogn. Denne 2 mile lange og meget brede sö begynder ¼ mil vestenfor Bygdin og