Side:Dass - Samlede Skrifter 1.djvu/11

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest
IV

paatvinge Presbyterianerne. De to Søſkende boſatte ſig Bergen, og han er rimeligvis den „Petter Pettersſøn, født til Dondi i Skotland,“ der ifølge en gammel Liſte over Borgerne i Bergen den 23de April 1635 tog Borgerſkab i denne By[1]. Søſteren blev gift med en Kjøbmand ved Navn Fasmer og blev Stammoder til en vidt forgrenet Slegt i Bergen.

Peter Don Das blev forlovet med den ovennævnte Fogeddatter Maren Falch og holdt Bryllup med hende paa Helgeland i 1646. Bruden var kun ſytten Aar gammel og havde dog allerede været gift en Gang tidligere[2]. Efter Bryllupet flyttede han ikke tilbage til Bergen, men blev boende hos Svigerfaderen paa Nord-Herø, rimeligvis ſom Handelsmand. Sex til ſyv Aar ſenere døde han, efterladende ſig fem ſmaa Børn, tre Sønner, af hvilke Digteren Petter Daſs var den ældſte, ſamt to Døtre. Børnene bortkaſtede den førſte Del af Fadersnavnet og kaldte ſig Daſs. Førſt i ſenere Tid har en Gren af Familien gjenoptaget det fulde Slegtsnavn Dundas.

Petter[3] Daſs fødtes i 1647 paa Gaarden Nord-Herø i det ſamme Preſtegjeld, hvortil hans Navn er knyttet ved en lang og fortjenſtfuld Virkſomhed. Neppe ſyv Aar gammel blev han faderløs. Moderen roſes ſom en gud-

  1. Det kan med det ſamme merkes, at i ovennævnte Liſte opføres en Jørgen Daſs allerede i 1605.
  2. „Tre Pægle ſkjænket er af Maræ bitre Vande,
    Som Falchen drukket har til Bunde i en Kande,
    Tre Mænd hun ſavnet har udi ſin Egteſtand,“

    ſynger Markus Volquarts ved hendes tredje Mands Død. Hvem den førſte var, vides ikke.

  3. Sit Fornavn ſkriver han ſelv altid ſaaledes, ſaaledes findes det i de ældre Udgaver af hans Skrifter, og ſaaledes kalder endnu Nordlændingen ham; vi har derfor ikke nænnet at gjøre nogen Forandring.