Hopp til innhold

Side:Daae - Norske Bygdesagn - 2 utg.djvu/139

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest


„Der findes især i det indre af Sandnes Sogn endnu ikke saa faa, som tro, at t. Ex. den gamle Juledag, det er tolvte Dagen i Julen eller 5te Januar, er helligere og vigtigere end den nye, og som paa den afholde sig fra Arbeide og synge de Psalmer og læse den Prædiken, som høre til vor Juledag. – – Det uoplyste Folk troede, at der var begaaet en særdeles ugudelig Gjerning ved at afskaffe de rette Festdage. Man vedblev derfor ved Siden af de nye, paa hvilke Gudstjeneste afholdes i Kirken, ogsaa at feire de gamle Dage, og denne besynderlige Sædvane har mærkelig nok gjennem muntlig Fortælling vedligeholdt sig, saavidt jeg har hørt, i en stor Del af Bergens Stift.“

Th. v. W. Angells Beskr. af Lindaas. (Mskpt. paa Univ.-Bibl. i Chra. 467. 4.).

Ole Hovdejord.

Paa Gaarden Tinne i Hiterdal opbevaredes længe en Jernhaand, som af Sorenskriver Schwach indsendtes til Universitetet. Herom fortælles saaledes:

For et Par hundrede Aar siden eller mere kom en Gudbrandsdøl Ole Olsen til Hiterdal i Thelemarken som Arbeidsmand. Paa Gaarden Nordre Sæm byggede han en Stue for Eierinden, en Enke Helga. Hun syntes godt om ham, og da han skulde reise, lagde hun sin Stabursnøgle i hans Nisteskræppe. Da han paa Meheien skulde aabne Skræppen, fandt han Nøglen, som han strax gjenkjendte, og da han forstod, at Helge maatte have havt sine Hensigter hermed, vendte han om, og hun tilstod ham