at udgjøre Kommandantskabet eller, som man kaldte det, „Slotsloven“.
Den 28de Februar stod Claudius Gallus udenfor Stenviksholm og opfordrede den til Overgivelse. De tre Herrer samlede da den menige Besætning til en Art Raadslagning i Borgestuen, og lode derpaa svare Fienden at de vilde forsvare sig til det Yderste. Men allerede Dagen efter tog Evert Bild den Beslutning at overgive Slottet. En samtidig Dagbog fortæller, at „Kvindernaad“ var Skyld i dette „Paafund“; da vi vide, at Everts Hustru, Vibeke Podebusk, var tilstede paa Stenviksholm, er det vel hende; som har bevæget ham hertil.
Den 1ste Marts havde da Evert og Claudius en Sammenkomst udenfor slottet og enedes om, at dette skulde opgives inden faa Dage. Evert skulde beholde sin private Eiendom, men aflevere hvad der tilhørte Kongen, herimellem nævnes ogsaa Lenets Jordebøger og andre Arkivalier. Om Besætningens Skjæbne haves ingen bestemt Underretning; rimeligvis er denne tagen tilfange. Haanet eiede indrykkende Fiender forlod nu Evert Fæstningen den 3die Marts, idet Svensken tilraabte ham: „Godt Aar Evert! Det er alle svenske Mænds Skaal; vil I ikke komme ind paa Slottet igjen og være vor Gjest?“
Claudius Gallus udstedte allerede samme Dag, som han lod Stenviksholm opfordre, ogsaa et Slags Proklamation til Staden Throndhjems Borgere. Der burde egentlig; siger han, tages Hevn over Menigheden i Throndhjem, fordi den havde hjulpet Evert Bild paa hans Tog det foregaaende Aar imod „Kong Eriks Undersaatter i Jemteland“. Men da der var Grund til at tro, at Borgerne kun nødtvungne havde deltaget i Toget, havde han dog bestemt sig til at lade Naade gaa for Ret. Ja Kong Erik skulde endog „forløse dem af den Trældom“, hvori de havde befundet sig, „siden de kom fra Sverige (!) og under Danmarks Krone“ og „forhjelpe dem igjen til deres