og dertil var ogsaa kommet anden Uenighed.[1] I 1448 var der imidlertid indtraadt en Forsoning, rimeligvis netop fordi de politiske Forhold maatte bringe de to dansksindede Mænd til at nærme sig hinanden.[2]
Hvilke andre Medlemmer af Raadet lige fra første Færd af have været paa det danske Parti, er ikke let at vide, men Hr. Sigurd Jonssøn var udentvivl en iblandt dem. Han var selv en svensk Mands Søn, men havde ikke svenske Sympathier. Sandsynligvis har han ikke yndet Karl Knutssøns Person. Han og hans Frue have udentvivl anseet sig for langt fornemmere end den svenske Adelsmand og ikke skjøttet om at blive hans Undersaatter. Baade Sigurd og Philippa havde derhos staaet i nært Forhold til Erik af Pommern, Karls bitre Uven.
Paa Throndhjems Erkebispestol sad Oldingen Aslak Harniktssøn Bolt, der allerede for mere end firti Aar siden var bleven valgt til Oslos Bispestol, derpaa, som det synes mod sit Ønske, havde ombyttet denne med Bergens[3] og endelig ved pavelig Provision var bleven gjort til Erkebisp. Hvor i Landet han har hørt hjemme, er ubekjendt, og om hans Ungdom vides kun, at han, uvist i hvilken Egenskab, har været i Erik af Pommerns Tjeneste.[4] Aslak Bolt hører til
- ↑ En vis Jon Olafssøn, gift med en Frænke af Biskoppen, var 1447 efter et Brud med denne flygtet til Hr. Hartvig, som ogsaa antog sig ham, men var derefter bleven dræbt af Bispens Svende, hvorpaa Hartvig tog Arvingerne i sin Beskyttelse. Dipl. Norv. VI, S. 552 og 558.
- ↑ Dipl. Norv. VI, s. 534 og 558.
- ↑ Isl. Annaler, S. 382. Bjørgynjar Kálfskinn, S. 6.
- ↑ I den bekjendte smukke latinske Bibel, som 1710 blev opdaget i Throndhjems Domkirke, er det nemlig antegnet, at Aslak havde kjøbt nogle Bøger „eo tempore, quo ipse archiepiscopus servivit Erico, illustri regi Norvegie“. (J. Rosted, Beskrivelse over den paa Pergament skrevne Bibel, som forvares i det Deichmanske Bibliothek, Chra. 1786, S. 11). Dipl. Norv. X, S. 133. At Aslaks Moder har skjænket ham en Gaard i Stjørdalen (Aslak Bolts Jordebog, Chra. 1852, S. 34), kunde kanske tyde paa en nordenfjeldsk Hjemstavn.