Side:Breve fra Kongo.djvu/43

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


lige Vasaller. Grænsen mod den nordlige Nabo, Frankrige, var længe et Tvistens Æble, men den blev endelig fastsat ved Traktat af 14de August 1894.

*

Saaledes var efterhaanden, dels ved fremmed Hjælp, men væsentlig belgisk Kapital og Foretagsomhed hele Nedre-Kongo, den midtre Flods Bassin og omliggende Distrikter taget i Besiddelse og bragt i gjensidig Forbindelse ved en Række af Stationer og Karavaneveie, og Floden selv med Tilløb blev trafikeret med steds flere Steamere. Ordningen af denne Flodtrafik har Skandinaverne den ellervæsentligste Andel i, og næsten alle de hvide Søfolk er den Dag idag Skandinaver; disse har ogsaa taget en fremragende Del i Expeditionerne, men det er især i det sidste 10-Aar, de skandinaviske Officerer er kommet herned — —.

Kongo-Statens farligste Modstander stod det endnu tilbage at beseire; det var Araberne. De var, da Stanley første Gang stødte paa Kongofloden kommet til Nyangwe og havde siden den Tid stadig vundet nyt Terræn; da Staten proklameredes, havde de allerede etableret en Station ved Stanleyfalls, og