Side:Breve fra Kongo.djvu/42

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


Resultater; han virker fremdeles hernede; han er gift med en Negerinde og har med hende øget sin Menighed med en Række kristne og mangefarvede Børn.

Stanley undersøgte hele Aruwimifloden og Trakterne helt op til Albert Nyanza, hvor han fandt Emin Pascha, og hvor han desuden opdagede Floden Semeliki, som kom fra Syd ud i Albert Nyanza, fra hvis nordlige Ende jo den hvide Nil springer ud. Han fulgte Semeliki sydover og stødte paa den hidtil ukjendte Albert Edvard Nyanza og bragte endelig en Gang for alle Nilens Kilder paa det Rene.

En anden Expedition fandt noget syd for Albert Edvard Nyanza Søen Kivu, som gjennem Elven Rusiji løber sydover i Tanganika, en af Kongoflodens mange Kilder, og hvorved altsaa Flodens Nedslagsdistrikt østover blev fastslaaet og taget i Besiddelse. Grænserne med England blev ordnet ved en Traktat af 12te Mai 1894.

Egnen nord for Kongofloden, Uellé-Ubangi, var ogsaa Gjenstand for en Række vanskelige belgiske Expeditioner, og Forholdene blev saa nogenlunde ordnede, men de store Sultaner der nord har altid været uro-