Side:Breve fra Kongo.djvu/44

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


de var paa sin Jagt efter SLaver og Elfenben naaet helt hen til Aruwimi; de herskede over Landet fra Aruwimi og sydover til Katanga og østover mod Tanganika.

Stanley havde i 1883 oprettet en Station ved Stanleyfalls; den styredes af to Hvide; paa den anden Flodbred var Araberbyen; i to Aar var der Fred og Stillhed, — Araberne drev sin Trafik fuldstændig uhindret af de to Hvide; men i Februar 1886, just som denne yderste Forpost skulde være til Nytte for de kommende Expeditioner, faldt den i Arabernes Hænder. Dette sørgelige Fald skyldtes, som saa mange andre endnu værre — en Kvinde. EN ung mishandlet Araberpige havde flygtet over til Statens Station for at søge Beskyttelse — hun var behandlet saaledes, som man kun kan blive det af en Araber. Den hvide Chef negtede at udlevere hende til fortsatte Pinsler, og deri havde Araberne det længe ønskede Paaskud til at angribe og tilintetgjøre Stationen.

Det var ikke Tale om at oprette dette Nederlag med Vaaben; man havde jo dengang bare et Par smaa Dampskibe, og hele Statens Armé var paa 160 Mand, medens Modstanderen var meget talrig og meget sterk;