Side:Breve fra Kongo.djvu/37

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


at tilbagelægge under navnløse Savn og Lidelser. Man erfarede ogsaa, at fra Stanleyfalls langs Floden til Sydgrænsen var det over 2000 Kilometer, og at Landet for en stor Del var taget i Besiddelse af hele og halve Arabere, som med sine væbnede Tusinder af Smaahøvdinger og Slaver stillede sig hadefuldt iveien for de Hvides Fremtrængen og med Selvopholdelsesdriftens Seighed og Kraft forsvarede sit Kjøbmandskab og sin Ager; og længst mod Syd i Katanga, mod Grænsen af engelsk Rhodesia, herskede Negerkongen Msiri med de gamle Negerfyrsters hele ubeherskede Grusomhed.

Og Nord for Kongofloden vilde man have at underlægge sig store ukjendte Egne, hvor mægtige Stammer var samlet under kraftige Sultaner med Vaaben og Ammunition, givet av Mahdisterne eller ydet som Valuta af Slavehandlere fra Khartoum og Østkysten, og Syd for Floden laa alt Landet mørkt og folkerigt og ukjendt nedover til den portugisiske Grænse.

Og Floden selv! Ja, man erfarede, at den havde mere end 20 Tilløb, større og længere end Glommen, ja nogle op til 1500 Kilometers Længde.