Side:Breve fra Kongo.djvu/36

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


midler, Ammunition og Udrustning, hver Nagle, hver Plade og hver Planke til Baadene maatte bæres paa Menneskerygge, gjennem vaadt og tørt, unde en ulidelig Sol, eller i Regn og Fugtighed.

Man vidste videre, at naar man saa endelig havde fundet Floden igjen ved Léopoldville, saa var den farbar op til Stanleyfalls —, i en Længde af ca. 1800 Kilometer eller mere end tre Gange saa langt som fra Kristiania til Trondhjem; — at der paa denne Strækning var 5 Poster med Hvide, en eller to paa hver Post, ensomme, modige unge Mænd, uden Forbindelseslinjer, uden Hjælpekilder og uden synderligt Forsvar, omgiven af Horder af sorte Menneskedyr; — som en liden hvid Tand i et uhyre, sort Gab.

Apparent rari nantes in gurgite vasto!

Men mere vidste man heller ikke ved Tiltrædelsesforretningens Begyndelse Sommeren 1885; den bragtes til nogenlunde Endskab i Løbet af 10 Aar — i 1895.

Og i den Tid erfarede man, at fra Stanleyfalls til den nordøstlige Grænse ved Nilen var det ca. 1300 Kilometer, et Stykke Vei, som det tog Stanley i 1887 paa sin Expedition efter Emin Pascha 18 — atten Maaneder