Side:Blandt anarkister.djvu/98

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


i dette ulykkelige land. Men den unge, frihedsglødende Kropotkin saa snart, at den russiske regjerings liberalisme kun var en slet skjult maske. Og det viste sig snart, at han havde ret. Da polakkerne rejste sig, brød en storm af feberfuld reaktion løs over hele Rusland.

Dette blev ham formeget.

Han kasted sig nu over videnskabelige arbejder, tog del i flere videnskabelige expeditioner, gjennemrejste det uhyre Siberien, var ogsaa i Kina, og samlede i denne tid en mængde materialier, som han senere bearbejdede i fællesskab med Elisée Reclus. Han vendte tilbage til St. Petersburg, satte sig paa det matematiske fakultets bænke og blev snart indvalgt i det geografiske selskab, hvis sekretær han blev.

Han skrev i denne tid flere værker, der er højt anseede af videnskabsmaend, og tilslut paabegyndte han ogsaa et stort arbejde over istiden i Finland, hvilket han efter ansagning fra det geografiske selskab fik lov til at fortsætte, selv efter sin fængsling. Det er dog ikke fuldført, da korrekturen til andet bind blev tilbage i fængslet.